
Biologiska och sociala relationer hos människor och djur i svenskt neolitikum
Kort beskrivning
Projektet syftar till att undersöka relationerna mellan människor och husdjur under neolitisk tid, med fokus på Falbygden i västra Sverige. De huvudsakliga målen är att studera släktskap, sjukdomar och mobilitet.
En del av projektet fokuserar på släktskap inom och mellan gravar genom att analysera människoben från begravningar.
En annan del studerar släktskap inom djurpopulationer genom att analysera djurben från stenåldersboplatser.
En tredje del i projektet har fokus på djurens roll som reservoarer och överförare av zoonotiska sjukdomar. Den fjärde delen av projektet studerar mobilitet genom isotopanalyser av såväl människoben som djurben.
Mer om projektet
Projektet planerar att analysera finskaliga genetiska strukturer hos människor och husdjur som möjliggjorts genom de senaste årens utveckling av DNA-tekniken. Genom projektet kommer vi kunna belysa hur de gravlagda var besläktade inom men också mellan megalitgravarna.
Genom att undersöka strontiumisotoper kan vi avgöra om människorna är inflyttade eller har bott i området sedan barndomen. Detta kan vidare kopplas ihop med biologisk könstillhörighet, vilket ger kunskap om hur de rådande släktskapssystemen sett ut.
Vi kan även spåra husdjurens rörelser med hjälp av strontium- och syreisotoper och tillsammans med genetisk information om hur djuren är besläktade kan vi få en bättre förståelse för djurhållningsstrategier och hur husdjuren har ingått i olika cirkulationssystem.
Studien bidrar bland annat med kunskap om släktskapsorganisation som tillsammans med liknande studier i andra områden kan leda till nya insikter om hur förhistoriska samhällen fungerat och hur släktskapssystem samvarierat med andra faktorer som till exempel ekonomi, demografi, mobilitet mm.
Studien är även relevant för att öka förståelsen av djurens roll som spridare och bärare av vissa sjukdomar i förhistorisk tid men även idag.
