Teknologiska möjligheter och regulativa begränsningar - Dilemman vid användning av AI i brottsbekämpande myndighetspraktiker
Kort beskrivning
Projektets syfte är att undersöka hur brottsbekämpande myndigheter navigerar och balanserar sina nya kraftfulla utökade befogenheter att använda AI i relation till nya framväxande regleringar och policyer.
Det finns stora förväntningar på att AI kommer att bidra till ökad effektivitet för brottsbekämpande myndigheter och en stark politisk vilja att underlätta användningen av ny teknologi. Just nu har vi en samhällssituation där ett föränderligt regulativt landskap växer fram med, å ena sidan, nya lagförslag som introduceras i snabb takt och ger brottsbekämpande myndigheter utökade befogenheter att använda nya former av AI teknologi för övervakning, analys av stora datamängder, prediktivt polisarbete. Samtidigt som det, å andra sidan, växer fram nya begränsande lagrum, inte minst genom AI-förordningen som införs under 2025 i syfte att reglera användningen av AI inom EU.
Projektets resultat kommer utgöra ett värdefullt kunskapsbidrag för beslutsfattande, policyskapande och styrning kring dessa aktuella frågor. Dessutom kommer projektets resultat vara relevant för de brottsbekämpande myndigheternas interna arbetsorganisering för att utveckla organisatoriska och teknologiska åtgärder.
Forskningsgruppen
Projektledare: Marie Eneman (docent i informatik)
Institutionen för tillämpad informationsteknologi
Göteborgs universitet
E-post: marie.eneman@gu.se
Telefon: 0709 75 88 44
Jan Ljungberg (professor i informatik)
Institutionen för tillämpad informationsteknologi
Göteborgs universitet
Bertil Rolandsson (professor i sociologi)
Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap
Göteborgs universitet
Matilda Arvidsson (docent i internationell rätt)
Juridiska institutionen
Göteborgs universitet