CLASSIC-studien – Barnreumatism i sydvästra Sverige
Kort beskrivning
Vår grupp är ett samarbete mellan forskare inom barnreumatologi vid Göteborgs universitet och Lunds universitet om nydebuterad juvenil idiopatisk artrit (JIA), barnreumatism. Under tre års tid samlar vi ihop en populationsbaserad kohort med barn och ungdomar som diagnostiseras med JIA i Västra Götaland, Halland, Blekinge och Skåne. Med både klinisk observation under tre år och immunologiska analyser vill vi öka kunskapen kring de tidiga faserna av JIA, till nytta för alla barn och ungdomar som precis drabbats av sin reumatiska ledsjukdom.
Juvenil idiopatisk artrit (JIA), barnreumatism i dagligt tal, är den vanligaste reumatologiska sjukdomen hos barn. Sjukdomsbilden vid JIA kan variera från stillsam artrit i en led, till funktionsbegränsande artrit i flera leder och livshotande, fulminant inflammation även involverande inre organ. 10-20% av de som får JIA drabbas också av uveit (inflammation i ögats regnbågshinna) vilket kan leda till synskada.
Behandlingen vid JIA har utvecklats drastiskt de senaste tre decennierna genom att nya, effektiva immundämpande läkemedel har utvecklats och att dessa sätts in allt tidigare i sjukdomsförloppet för att dämpa inflammation och att bevara ledfunktionen. Barn som diagnosticeras med JIA idag har bättre prognos för att vara utan inflammatorisk aktivitet i leder och ögon på kort sikt och att ha bevarad led- och synfunktion som vuxna, än personer som diagnosticerats med JIA på 70-, 80- och 90-talet.
Både för läkare och patienter är det dock otillfredsställande att det råder brist på prognostiska verktyg för att förutspå sannolikheten för en individ att uppnå sjukdomskontroll (remission) eller att svara på en specifik behandling.
Huvudsyftet med detta forskningsprojekt är att skapa en populationsbaserad kohort av alla barn och ungdomar som diagnostiseras med JIA i Skåne, Blekinge, Halland och Västra Götaland under en treårsperiod och att följa dem i tre år, för att undersöka hur sjukdomsbilden ser ut idag. På detta sätt hoppas vi kunna lära oss mer om den tidiga fasen av JIA, för att bättre kunna förutse prognos och behandlingssvar.
CLASSIC Gruppmedlemmar
Göteborgs universitet:
Susanne Lindgren, Projektansvarig, MD, PhD
Michael Damgaard, MD, doktorand
Jenny Lingman Framme, MD, PhD
Lunds universitet:
Robin Kahn, Projektansvarig, MD, Docent
Elisabet Berthold, MD, PhD
Studiekoordinatorer:
Jeanette Nyström, Forskningssjuksköterska, Göteborg
Malin Jönsson, Forskningsundersköterska, Lund