Länkstig

Daniel Rydbeck: Mer individanpassad vård vid tjock- och ändtarmscancer

Publicerad

Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen och ökar bland yngre. Daniel Rydbecks forskning undersöker om väntetid från diagnos till behandling är kopplat till överlevnad. Och om strålbehandling kan vara ett alternativ till operation för vissa patienter.

Bild
Daniel Rydbeck, kirurg på Östra Sjukhuset i Göteborg och doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper.

DANIEL RYDBECK
Disputation: 17 januari 2025 (klicka för mer info)
Doktorsavhandling: The importance of time in colorectal cancer treatment
Ämnesområde: Kirurgi
Sahlgrenska akademin, Institutionen för kliniska vetenskaper

Som kirurg på Östra Sjukhuset i Göteborg behandlar Daniel Rydbeck patienter med tjock- och ändtarmssjukdomar. Hans forskning syftar till att förbättra individanpassningen av vården för patienter med tjock- och ändtarmscancer.

Väntetid och överlevnad

Vad visar forskningen om väntetid?
– Vi såg att en väntetid från diagnos till behandling på en till två månader inte var kopplad till lägre överlevnad jämfört med en väntetid på högst en månad. Detta är viktigt, eftersom det kan minska oron för att korta förseningar skulle påverka prognosen negativt, säger Daniel Rydbeck, som är doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper.

Figur från avhandlingen. 1: Tumör i ändtarmen före behandling. 2: Tumören har försvunnit 2,5 månader efter behandling. 3: Vid 6 år har tumören inte återkommit.

Strålning utan operation

En annan central del av forskningen handlar om att identifiera patienter som kan behandlas utan operation efter strålning.

– Strålningen kan göra att tumören försvinner helt hos vissa patienter med ändtarmscancer. För dessa patienter har vi prövat en metod som kallas ”Watch and Wait”, där man följer upp med täta kontroller och opererar bara vid återfall. Våra resultat tyder på att detta kan vara säkert för utvalda patienter, även om längre uppföljning krävs.

Bild
Avhandlingens omslagsbild. Målning av Anna-Lisa Unkuri. Publicerad med konstnärens tillåtelse.

Givande forskarutbildning

Vad har varit roligt och givande med doktorandprojektet?
– Det har varit givande att använda vetenskaplig metodik för att försöka besvara frågor som har betydelse för patienterna. Det har också varit givande att få en forskarutbildning, säger Daniel Rydbeck.

Och vad har varit mest utmanande?
– Att skriva själva avhandlingen var en större utmaning än jag hade förväntat mig, men nu när det närmar sig slutet av doktorandutbildningen känns allt värt det.

Text: Jakob Lundberg