Länkstig

DICE Lab

Forskningsgrupp
Pågående forskning
Webbplats
DICE Lab
Projektägare
Institutionen för tillämpad informationsteknologi

Finansiär
EU (Horizons Eurostars, JPND, EUTOPIA), Sverige (Vinnova, Forte, STINT, demensförbundet, AoAT).

Kort beskrivning

På DICE Lab (Digitalization, Interaction, Cognition and Emotion Lab) är forskningen främst inriktad på interaktion mellan människa och teknik, i synnerhet vad gäller kognitiva och affektiva aspekter, samt säkerhet och etik.

Forskningen på DICE Lab berör i första hand kognitiv och affektiv forskning inom människa-teknikinteraktion – för tillfället främst med fokus på interaktion mellan människa och fordon, datorer och robotar.

De främsta applikationsområdena är relaterade till klinisk forskning (personer med kognitiva funktionsvariationer) och forskning kring transportsystem. Forskningen är inriktad på AI-forskning (framförallt optimering, säkerhet och etik), och biometriska verktyg (för kognitiv-affektiv säkerhetsbevakning och analys) för empirisk forskning.

Forskningen har som syfte att bidra till förståelse och främja positiv och säker användning av teknik med fokus på kliniska och mobila systemapplikationer. Aktuella forskningsprojekt inkluderar: "ActNow" (Horizons Eurostars, EU) om dator-baserad kognitiv träning för personer med mild kognitiv funktionsvariation; JPND-Forte (EU-Sverige) nätverk som utvecklar ett ramverk för att använda digital teknik för personer med mild kognitiv funktionsvariation; "EFFECT" (AoAT Chalmers) för bevakning av komfort i simulerade körscenarier med medelhög till hög risk; "I-AIMS" (Vinnova, Sverige) för att utvärdera användningen av (robot-baserade) LLMs i simulerade körscenarier för förare som är kognitivt-affektivt nedsatta (till exempel mycket stressade) samt för autonomt körande.

Kontaktperson

Robert Lowe

Medverkande

Imran Khan (GU)
Bahram Salamat Ravandi (GU),
Alva Markelius (GU, Cambridge Univ.),
Martin Bergström (GU, Chalmers).