Länkstig

Övervakning av restaurering i utfiskade bottenområden med hjälp av en digital tvilling (Digi4Eco)

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projektägare
Institutionen för marina vetenskaper

Kort beskrivning

Projektet kommer att utveckla ett digitalt övervakningssystem utfört av ett nätverk av robotar, skräddarsydda för restaureringsinsatser i utfiskade områden. Robotarna samlar in data för att bygga en s.k. digital tvilling med vars hjälp vi kan öka förståelse för förändringar i marina ekosystem.

I detta projekt kommer Göteborgs universitet att fokusera på att utveckla en digital tvilling för automatiserad övervakning av effekter på ekosystemet från förhöjda partikelhalter (plymer). Projektet kommer att använda Kristineberg Center för tester och demonstrationer av utrustning, och för "summer schools". Insatser med två fjärrstyrda robotar från sedimentologilabbet på Kristineberg Center kommer att planeras med hjälp av en digital tvilling, i ett område i Gullmarsfjorden som regelbundet trålas efter havskräfta.

Forskare i projektet

Laurenz Thomsen, Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet
E-post: laurenz.thomsen@gu.se

Azizul Hakim, Institutionen för marina vetenskaper, Kristineberg Center, Göteborgs universitet
E-post: azizul.hakim@gu.se

Digital tvilling av havet - DTO

En digital tvilling är en digital representation av ett område, till exempel havet, och de olika processer som pågår där. Tvillingen använder realtidsdata och historiska data för att representera det förflutna och nuet, och numeriska modeller för att simulera framtida scenarier.

Forskare kommer att kunna använda DTO för att förutsäga hur klimatförändringar och mänsklig aktivitet kommer att påverka marina ekosystem. Tvillingen kommer att göra det lättare att bedöma olika förvaltningsplaner och välja den som är mest effektiv att genomföra, med beaktande av alla parametrar, även socioekonomiska.

Entreprenörer kommer att kunna använda DTO för att planera sina aktiviteter till sjöss. Till exempel för att optimalt planera placeringen av vattenbruksanläggningar, med beaktande av olika prognoser för salthalt, plankton, strömmar och extrema värmehändelser. Samma tillvägagångssätt skulle vara av värde för att påskynda genomförandet av havsbaserad förnybar energi.

Lokala myndigheter kommer att kunna använda DTO:n för att bland annat testa effektiviteten hos marin infrastruktur som är motståndskraftig mot havsnivåhöjning och som testats i flera scenarier.

Medborgarna kommer att kunna bidra med biologiska och ekologiska observationer (t.ex. om strandskräp) för att förbättra DOT-modellerna och även använda dem för egna ändamål, t.ex. varningar om extrema väderhändelser och lokala algblomningar.

Källa: Europeiska kommissionen