Länkstig

'Empowering Cities of Migration': nya metoder för engagemang, urban och lokal integration (EMPOWER).

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projektets storlek
845 146
Projekttid
2020 - 2022
Projektägare
Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

Kort beskrivning

Projektet EMPOWER är ett samarbete mellan universitet, forskningsinstitut, lokala myndigheter, bostadsplanerare och icke-statliga organisationer i Sverige (Göteborg), England (Birmingham),och Tyskland (Bochum). Dess övergripande mål är att utveckla ny kunskap och praxis som främjar hållbara städer och samhällen, genom att stärka lokalt inflytande i planering av bostäder och offentliga platser. Projektet bidrar till att motverka segregering och marginalisering i socioekonomiskt utsatta områden som karaktäriseras av tilltagande mångfald, urban segregering och bostadsutmaningar.

Om forskningen

EMPOWER-projektet började som ett jämförande projekt i tre stadsdelar Bergsjön i Göteborg (Sverige), Smethwick i Birmingham (England) och Hustadt i Bochum (Tyskland). Projektet bygger på medborgarforskning, en metod som uppmärksammar olika typer av kompetenser och erfarenheter och som möjliggör samarbeten mellan universitet, lokala aktörer, praktiker och boende och kan bidra till att stärka det lokala inflytandet.

Den svenska studien har varit ett samarbete mellan personal från Göteborgs universitet, som har bidragit med projektide och kunskap om forskningsmetoder samt lokalt förankrade medborgarforskare som har bidragit med olika språkkompetenser, datainsamling och erfarenheter av lokala omständigheter.

Medborgarforskningsmetoden har möjliggjort att medborgarforskare som är lokalt förankrade fått träning i forskningsmetoder och sedan genomfört intervjuer och enkäter. Genom medborgarforskarnas språkkompetenser och lokala kännedom har vi nått boende som annars vore svåra att nå. Medborgarforskarna har deltagit i forskningsprocessen med synpunkter på frågor som skall ställas i intervjuer och enkäter och har också varit med och diskuterat resultat. Dessa diskussioner har varit vägledande för projektet för att förstå levda erfarenheter och förankra slutsatser. Medborgarforskningen har också avsett främja samarbete mellan boende, det lokala civilsamhället, lokala aktörer, praktiker och forskare.

Forskningsresultat

Rapport: Levnadsvillkor i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar

De svenska forskningsresultaten presenteras i rapporten "Levnadsvillkor i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar". Rapporten handlar om hur boende beskriver att det är att bo i Bergsjön, med fokus på upplevelsen av hur det är att bo i bostadsområde med socioekonomiska utmaningar, bostadsförhållanden och möjligheter till delaktighet i boendefrågor och föreningsliv. De övergripande resultaten handlar om boendes levnadsvillkor och är relevanta för en hållbar samhällsutveckling såväl som folkhälsa. 

Rapporten ger återkoppling till alla deltagare och boende i Bergsjön som svarat på enkäter eller bidragit med intervjuer och till lokala samarbetspartners, aktörer och föreningar, bostadsbolag och myndigheter. 

Utställning: Att bo och leva i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar

Utställningen sammanfattar de forskningsresultat som presenteras i rapporten och lyfter de svar Bergsjöbor gav kring bland annat boende, engagemang och livskvalitet. Utställningen handlar inte bara om att presentera fakta och siffror. Den handlar också om att skapa en dialog och uppmuntra till samverkan. Vi vill visa att Bergsjön är ett område med en bred och stark gemenskap, och att invånarna själva är de bästa experterna på sin egen stadsdel.

 

Övriga publikationer

Elgenius, G., Olsson, A., Yosuf, A., (2023). Lokal mobilisering i bostadsområden med socioekonomiska utmaningar – läxhjälp, lokal samverkan och en modell för gräsrotsorganisering. Forskningsrapport i sociologi (Nr 149). Göteborgs universitet.

Pemberton, S., Elgenius, G., Falge, C., Goodson, L et al (2023). Empowering cities of migration, new methods for citizen involvement and socio-spatial integration. Reports in Sociology. Nr 150. Department of Sociology and Work Science, University of Gothenburg. 

Projektgruppen

Gabriella Elgenius (projektledare)
Gabriella Elgenius är professor i sociologi vid Göteborgs universitet. Hennes forskning handlar om integration och civilsamhället i utsatta områden i Sverige och Storbritannien. Hon arbetar med komparativa kvalitativa studier och kvalitativa/kvantitativa studier. Gabriella har tidigare arbetat med medborgarforskare i Storbritannien i mångkulturella områden och välkomnar möjligheten att göra detta även i Sverige. Gabriella representerar Göteborgs universitet i det universitetsövergripande nätverket av totalt sex lärosäten i Europa som arbetar för att främja medborgarforskning.

Tone Försund
Tone Försund har arbetat som dramapedagog och beteendevetare i Sverige sedan början av 1990-talet. Tone deltog i kompetensutvecklingen för medborgarforskare i Sverige och bidrog med praktiska övningar och rollspel för att förbereda inför intervjufasen genom att öva på att intervjua. Tone har en bakgrund inom folkbildning och vuxenutbildning.

AnnSofie Olsson (projektpartner)
AnnSofie Olsson är projektpartner och arbetar som diakon i Svenska kyrkan i Bergsjön, som fått pris för sina arbetsmetoder och omvandling till en lokal mötesplats. AnnSofie har flera etablerade samarbete med olika lokala civilsamhällesorganisationer och är sekreterare i styrelsen för Bergsjöns Studiecentrum och Läxhjälpsförening. AnnSofie har en master i socialt arbete från Lunds universitet och har tidigare arbetat inom socialtjänsten, bland annat inom flyktingmottagning och familjestöd.

Amanj Aziz (forskningsassistent)
Amanj Aziz har en master i sociologi från Göteborgs universitet och har varit forskningsassistent sedan 2019 för projekt om civilsamhället i mångkulturella områden i Sverige. Amanj har varit engagerad i socialt arbete i över 10 år och har arbetat inom både privat och offentlig sektor med sociala frågor, mänskliga rättigheter, social utsatthet och ojämlikhet. Han har skrivit flera rapporter om rasism.

Fatien Atien (medborgarforskare)
Fatien Atien genomför intervjuer på arabiska och svenska och distribuerar projektets digitala enkät i dessa språkgrupper. Faten är särskilt intresserad av att arbeta för att främja kvinnors rättigheter och att lära mer om kvinnors erfarenheter i detta projekt.

Jilla Faraji (medborgarforskare)
Jilla intervjuar på dari, kurdiska, persiska och svenska, och distribuerar projektets enkät i dessa språkgrupper. Jilla arbetar för civilsamhället i Bergsjön och för att främja mötesplatser, mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet.

Uba Hersi (medborgarforskare)
Uba Hersi intervjuar på somaliska och svenska och distribuerar projektets digitala enkät på dessa språkgrupper. Uba arbetar för civilsamhället i Bergsjön och ingår i föräldrarföreningens styrelsen för Bergsjöns Studiecentrum och Läxhjälpsförening som tillhandahåller läxläsningsverksamhet för barn och vuxna lokalt. 

Samira Shidane (medborgarforskare)
Samira Shidane transkriberar intervjuerna på somaliska och svenska och distribuerar projektets digitala enkäten till dessa språkgrupper. Samira är samordnare för ett skola-kommun-partnerskap i Bergsjön och engagerad i Bergsjöns civilsamhälle.

Sarah Nyangena (medborgarforskare)
Sarah Nyangena intervjuar på engelska, svenska och swahili, och distribuerar projektets digitala enkät i dessa språkgrupper. Sarah arbetar för bostadsbolaget Balder med sociala frågor. Sarah är engagerad i civilsamhället i Bergsjön och arbetar med Föreningen Navet, ett lokalt resurscentrum och samlingsplats för samarbete, demokrati, gemenskap, kultur och bildning som arbetar för en positiv utveckling av stadsdelen.

Omanilaye Ogbowuokara (medborgarforskare)
Omanilaye Ogbowuokara är en medborgarforskare som intervjuar på engelska och svenska. Hon distribuerar också projektets digitala enkäter i dessa språkgrupper. Omanilaye är en förespråkare för ett tillgängligt och lokalt civilsamhället.

Juhaina Swaid (medborgarforskare)
Juhaina Swaid intervjuar och transkriberar på arabiska, svenska och engelska. Hon översätter också till och från dessa språk och distribuerar projektets enkät i dessa språkgrupper. Juhaina är särskilt intresserad av kvinnors inflytande vad gäller hälsa, arbetsliv och politiskt deltagande.

Arfi Yosuf (medborgarforskare)
Arfi Yosuf har förskollärarexamen och har skrivit en kandidatuppsats om likvärdighet i förskolan. Arfi intervjuar på somaliska och svenska för projektet Rethinking Integration och distribuerar Empower projektets digitala enkät i dessa språkgrupper. Arfi arbetar för civilsamhället i Göteborg och är mycket involverad i Bergsjöns Studiecentrum och Läxhjälpsförening som tillhandahåller läxläsningsverksamhet för barn och vuxna.

Ahmed Hassan (medborgarforskare)
Ahmed Hassan intervjuar på somaliska och svenska och samlar in svar till projektets digitala enkät i dessa språkgrupper. Ahmed arbetar för civilsamhället i Bergsjön och sitter i styrelsen för Bergsjöns Studiecenter Läxhjälpen och Pappasamverkan. Ahmed arbetar för att främja lokalt deltagande och samverkan mellan lokala aktörer och är en av initiativtagarna till Bergsjön Möts.