Familjeliv på två platser: Yngre barns perspektiv på vardagslivet i separerade familjer
Kort beskrivning
Forskningsprojektet tar avstamp i den brist på kunskap som omgärdar yngre barns erfarenheter och tankar om att leva omväxlande i två hem efter en separation, och ha familjerelationer på två platser, alternativt att leva med en förälder och ha begränsad kontakt med sin andre förälder.
När föräldrar separerar innebär det en stor omställning för barn i alla åldrar. Familjelivet och vardagens rutiner förändras. Efter att föräldrarna gått isär levs familjelivet ofta i två hem, med en förälder i taget (till exempel varannan vecka).
Med hjälp av ett flertal kvalitativa metoder undersöks dels hur vardagslivet mellan två hem beskrivs av barn mellan 5 – 8 år, och dels hur viktiga relationer och omsorg uttrycks i vardagens praktiker och i barnens berättelser.
Om projektet Familjeliv på två platser
Det är vanligt att barn bor varannan vecka eller på andra sätt bor omväxlande med sina föräldrar efter en separation. Idag finns det viss forskning om äldre barns erfarenheter av att ha två hem.
Men när det gäller yngre barn saknas helt forskningsbaserad kunskap. Därför inleder vi nu ett forskningsprojekt vid Göteborgs universitet där yngre barn får dela med sig av sina erfarenheter.
Deltagare sökes
Vi söker barn mellan 5 och 8 år som har föräldrar som lever isär.
Vid 1-3 tillfällen träffar barnet forskaren Rakel Berman och ritar, spelar spel och berättar om sin familj och sitt vardagsliv. Träffarna sker hemma eller i förskola/skola, utifrån barns och vårdnadshavares önskemål. Om barnet önskar kan en förälder eller en trygg pedagog finnas med.
Ansvarig forskare
Jag som är forskare och träffar alla barn som vill vara med i forskningen heter Rakel Berman. Jag är forskare och lärare på Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet. Tidigare har jag arbetat som socionom med unga och deras familjer.
Vill du delta i projektet?
Här hittar du all information för dig som är förälder eller barn och nyfiken på att medverka.
Forskningen bedrivs inom plattformen BUFSA
Projektet tillhör forskningsplattformen Barn, unga och familjer i socialt arbete (BUFSA) vid Institutionen för socialt arbete. Här undersöks barn och ungas levnadsvillkor i olika kontexter.
Forskarna på Institutionen för socialt arbete studerar sociala problem, deras orsaker och konsekvenser för individ, grupp och samhälle.
Om forskningsverksamheten vid Institutionen för socialt arbete
Forskningsprojekt hos oss bedrivs inom forskningsplattformar och i forskningsnätverk. I plattformarna och nätverken medverkar både enskilda forskare och forskargrupper.