Flexibel kapacitetsökning i katastrofer och allvarliga händelser
Kort beskrivning
”Flexible kapacitetssökning” är ett nytt koncept baserat på internationella riktlinjer. Det hänvisar till justerbara mänskliga och materiella extra resurser som kan mobiliseras vid katastrofer och allvarliga händelser. Detta genom att aktivera icke-professionell men utbildad personal , samt olika accepterade faciliteter på ett snabbt, smidigt och produktivt sätt.
Folkhälsa och utbildning av civila spelar här en viktig roll för att uppnå en sådan flexibilitet.
Bakgrund
Tidigare försök att förbättra leverans av hälso- och sjukvård till samhällen har misslyckat, och visat på tydliga brister. Dessa misslyckanden kan ha en stor inverkan under en allvarlig olycka eller katastrof.
Vid katastrofer och nödsituationer försöker man först att öka den befintliga kapaciteten. Ur ett sjukvårdsperspektiv kan detta göras i ett vertikalt förfarande inom organisationen. Men om dessa resurser inte räcker till måste de även hämtas resurser från annat håll. Då är det andra vårdorganisationer eller anläggningar som tillfrågas i första hand. Om även dessa inte räcker krävs det ett etablerat samarbete med övriga samhället och dess befintliga resurser. Det vill säga med personal, instrument/redskap, struktur (lokal) och system (guidelines/instruktioner).
Syftet: Att skapa, testa och validera grunder till ett anpassbart resursflöde. Detta genom samverkan med andra parter, speciellt kommunerna, för att använda samhällets materiella och mänskliga förmågor. Och därigenom förbättra omhändertagande av skadade och minska de medicinska konsekvenserna vid kris och katastrofer.
Utgångsläget: Projektet har pågått sedan 2019 när den första beskrivningen publiserades och fortgått genom att implementera delar av konceptet i Sverige och Thailand.
Det handlar om hur kommunernas resurser kan användas och speciellt under två distinkta tillfällen; 1) när ett sjukhus måste evakueras (explosioner eller hot med anledning av militärt ingrepp) och 2) när ett sjukhus skall isoleras (Pandemier eller större infektioner).