Länkstig

Globala målen: MARINA OCH KUSTNÄRA BILOGISKA MÅNGFALDEN

Publicerad

Vår planet är till 70 procent täckt av hav. Över tre miljarder människor är beroende av den marina och kustnära biologiska mångfalden. Havet har en avgörande roll i effekterna av klimatförändringarna.

Bild på havet.
På Naturvetenskapliga fakulteten forskas det inom ett stort antal ämnesområden som relaterar till olika dimensioner av hållbar utveckling. Illustration: Erika Hoff

Samarbete för hållbar blå ekonomi

Allt fler upptäcker havets möjligheter samtidigt som de marina ekosyste­ men blir allt skörare. Den blå ekono­min omfattar alltifrån fiske, vatten­ bruk, turism, fiskodling, energi och sjötransporter. Men hur kan dessa fungera på ett hållbart sätt? Forsk­ningsprogrammet Co­Creating Better Blue arbetar för att skapa en hållbar blå ekonomi för Sverige, och skapa samarbete för ett mer hållbart, öppet och demokratisk nyttjande av havet. I forskningsprogrammet ingår ett stort antal marina aktörer från samhällets alla delar: 13 forskningsorganisatio­ner och 25 aktörer från industri, myn­digheter och civilsamhälle.

Nya hållbara material från havet

Mikroalger ses av många som ett lo­vande hållbart råmaterial med tillämp­ningar inom energi, foder, gödning, mat och kosmetika. Företaget Swedish Algae Factory som är grundat av fors­karen Angela Wulff odlar kiselalger och extraherar dess kiseldioxidskal. Kisel­ algernas skal har förmågan att absor­ bera ljus, skydda från UV­strålning och behålla vatten i kiselcellen. Materialet framställs hållbart och ersätter även skadliga kemikalier i produkter. Slut­materialet kan bland annat användas för att effektivisera solceller i solpanel och som en fuktbevarande ingrediens i hudprodukter.

Återskapar havets skogar

Under de senaste 50 åren har stora delar av världens tareskogar mins­kat. Stortare, Laminaria hyperborea, kan bli flera meter hög och finns i kalla hav över hela världen. Skogar­na är viktig del för fungerande eko­systemen i haven, dels är de viktiga uppväxtmiljöer för många arter, dels fungerar de som kväve­ och kolsän­ka. Orsaken till minskningen är bland annat människans påverkan på mil­jön. I forskningsprojektet ”Restaure­ring av stortare” inventerar forskarna tidigare kända platser med stortare. De utvecklar även metoder för åter­plantering av tareskogar som bättre ska klara miljöförändringar.

Text: Linnéa Magnusson