Bild
Graceprojektets logotyp med en linjeteckning av en hand ur vilken en fjäril flyger iväg.
Illustratör: Verity Tolcher
Länkstig

GRACE - Graves Care

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Webbplats
Gracestudien
Projektets storlek
650 000
Projekttid
2021 - 2029
Projektägare
Institutionen för medicin

Kort beskrivning

Graves sjukdom, en vanlig form av giftstruma, drabbar främst kvinnor och ger ofta kvarstående symptom som hjärntrötthet efter behandling. Trots att många tillfrisknar helt, har patienter länge påtalat sina problem utan att få gehör. Denna oklarhet leder till frustration både hos patienter och vårdpersonal.
I vårt projekt, GRAves CarE (GRACE), fokuserar vi på hur vården kan förbättras för att bättre stödja patienter med Graves sjukdom. Genom att implementera personcentrerad vård och anställa specialistsjuksköterskor inom sköldkörtelsjukdomar, vill vi stärka patienternas egen förmåga att hantera sin sjukdom.

Mer information

Vi kommer att kartlägga hur den nuvarande vården möter patienternas behov, med intervjuer av både patienter och vårdpersonal.  I två randomiserade studier kommer vi att undersöka om personcentrerad vård med ett  e- hälsoverktyg kan förbättra måendet, livskvalitén och i sin tur kan minska antal sjukskrivningsdagar. Den andra randomiserade studien kommer undersöka om en hjärntrötthetskurs kan minska symptomen och förbättra livskvaliteten. 

Genom att arbeta tillsammans med engagerade forskare, vårdpersonal och patientrepresentanter strävar vi efter att förbättra livet för de som lever med Graves sjukdom. Tillsammans hoppas vi kunna skapa en vård som verkligen lyssnar på och tillgodoser patienternas behov, vilket kan leda till bättre hälsa och livskvalitet.

Forskare

Agneta Lindo, doktorand, Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition, Institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Helena Filipsson Nyström, Professor/överläkare, Avdelningen för invärtesmedicin och klinisk nutrition, Institutionen för medicin, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Sara Alsén, forskare, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Andreas Fors, professor, Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet

Birgitta Johansson 
Mats Holmberg