Bild
Instrument som mäter grundvatten i naturen
Foto: WikimediaImages
Länkstig

En hållbar och motståndskraftig vattenförsörjning i Sverige: helhetslösningar på grundvattentorka och vattenbrist

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projekttid
2024 - pågående
Projektägare
Göteborgs universitet

Kort beskrivning

Vatten är livsviktigt för människor och ekosystem. Även om det finns mycket vatten på jorden är det ojämnt fördelat i tid och rum. Grundvatten är en viktig sötvattenresurs, men tillgången varierar. I områden med stora grundvattenmagasin kan lagringen vara långsiktig, medan små grundvattenmagasin har begränsad och kortsiktig tillgänglighet. Forskningsprojektet fokuserar på grundvattenbristen i Sverige. Var och när uppstår grundvattenbrist? Vilka faktorer spelar roll? Hur ofta och i vilken omfattning kommer grundvattenbrist att uppstå i olika regioner i Sverige under framtida klimatförhållanden? Det är exempel på frågor som studien besvarar.

Bakgrund

Grundvatten är en viktig, osynlig resurs för vårt dricksvatten. I 80 procent av Sveriges kommuner kommer dricksvattnet från grundvatten. Dessutom finns det cirka 600 000 privata brunnar som förser permanentboende, fritidsboende, jordbruk och industri med vatten. Under den senaste tiden har ihållande låga grundvattennivåer blivit allt vanligare, och situationen förväntas förvärras i ett varmare klimat. Detta innebär stora utmaningar för vattenförsörjningen.

Målet med studien

I studien undersöks grundvattenbrist på ett vetenskapligt, systematiskt och holistiskt sätt och att skapa en kunskapsbas över vattenbrist. Denna är tänkt att användas för en hållbar vattenresurshantering i Sverige. 

Forskningsprojektet söker bland annat svaret på när och var torka påverkat t.ex. jordbruket, skogsbruket och grundvattenberoende ekosystem som mest. Målet är att få en heltäckande bild av fenomenet grundvattenbrist i Sverige. Detta kommer ge myndigheter, kommuner och användare möjligheten att förebygga vattenbrist och planera en hållbar vattenresursanvändning. 

Tillvägagångssätt

Projektet kommer att undersöka torka och vattenbrist över olika rumsliga och tidsmässiga skalor, samt i olika komponenter i det hydrologiska kretsloppet, liksom torkans effekter på människor och natur. Genom att integrera tidsserieanalys, multivariat analys, maskininlärning, med intervjuer och enkäter bland intressenter, kan torkans utbredning i naturen och samhället studeras.