Bild
Karolina Sjöberg Jabbar
Länkstig

Hennes forskningsresa genom ’mukobiomet’ fortsätter när Sjöberg Jabbar ansluter till WCMTM

En millimeter kan verka som en kort väg, men för Karolina Sjöberg Jabbar är det en resa genom de mest komplexa och kritiska mikroekosystemen i människokroppen. Karolinas forskning sätter ljus på sjukdomsmekanismer som ännu är outforskade, och har rört sig från tarmepitelcellernas yta, genom deras skyddande slembarriär till bakterierna inuti tarmen, och sedan ett halvt steg tillbaka till slemhinnans eget mikrobiom.

I november 2024 blev Karolina Sjöberg Jabbar del av Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin (WCMTM), och kommer nu fortsätta koppla samman grundforskning med klinik- och patientnytta.

– Jag är glad och tacksam över denna möjlighet som gör att jag kan fortsätta fokusera på forskningen tillsammans med mitt fantastiska forskningsteam, säger Karolina Sjöberg Jabbar.

Fokus för hennes forskning är tarmens barriär av mukus (slem) – ett viktigt skydd som miljarder bakterier som lever i våra kroppar sällan tränger igenom. Denna nisch står även i centrum för interaktioner mellan mikrobiomet och vårt immunförsvar, såväl som mellan bakteriellt immunförsvar och deras egna virus, så kallade fager. Karolina kallar detta dynamiska ekosystem i mukuslagret för ”mukobiomet”.

Jag vill vara just där i min forskning, för det är där så många spännande saker händer

Vad gör bakterierna utan fibrer?

I sin nuvarande forskning vid Wallenberglaboratoriet använder Karolina tidigare insikter från sina studier av mukus och mikrobiomet i tarmen när hon nu fokuserar på mukobiomets roll i kardiometabola sjukdomar.

– Det är välkänt att fiberintag skyddar oss mot hjärt-kärlsjukdomar, men vi kan ju själva varken smälta eller ta upp fibrer. Bakterier kan däremot använda fibrer och producera nyttoämnen, men dessa verkar mestadels lokalt i tarmen, och förekommer endast i låga nivåer i blodet.  

Därför funderar Karolina på om den viktiga frågan inte är vad bakterier gör med fibrerna, utan snarare vad de gör utan dem.

– Andra kostkomponenter absorberas längre upp i tarmen. Det betyder att vid brist på fibrer kan den  majoritet av bakterier som lever i tjocktarmen behöva vända sig till sin mänskliga värd för näring i stället. Mukus och dess proteiner är en sådan riklig näringskälla, men det kan finnas fler.

Produktion av skadliga metaboliter

Karolina tror att ökad mikrobiell nedbrytning av ämnen från tarmslemhinnan, inklusive mukus, kan orsaka produktion av skadliga metaboliter och försvagning av tarmbarriären, vilket kan leda till systemisk inflammation. Dessa effekter kan i sin tur bidra till ökad risk för kardiometabola sjukdomar.

Nu ser hon fram emot att utforska hur det triangulära förhållandet mellan mänskliga celler, bakterier och fager i slemnischen i tarmen är kopplat till fiberintag och kardiometabola sjukdomar.

– Att vara en del av WCMTM innebär stora möjligheter till samarbete inom det translationella forskningsfältet och utbyte av expertis med de andra forskarna i programmet, och jag hoppas att mina forskningsprojekt kommer att öppna dörrar för samarbeten både lokalt och nationellt, avslutar hon.

Fakta och bakgrund

Karolina Sjöberg Jabbar är specialistläkare i internmedicin vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset, med fokus på mag-tarmsjukdomar (gastroenterologi).

Hon disputerade 2018 vid Institutionen för biomedicin med en avhandling där hon presenterade ett nytt test för att upptäcka förstadier till bukspottkörtelcancer. Testet fick stor uppmärksamhet i svensk och internationell media.

Tack vare ett stipendium från Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse (KAW) arbetade Karolina Jabbar under två år som postdoktor vid Broad Institute, som är en del av Harvard University och Massachusetts Institute of Technology (MIT).

Hon är också medgrundare av start-up-företaget Mabel AI, som har utvecklat en röstöversättnings-applikation som möjliggör omedelbar kommunikation över språkbarriärer mellan patienter och vårdgivare. Mabel AI fanns med på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens lista över viktiga innovationer 2023.