I stormens öga: Arbetsvillkoren för behandlingspersonalen inom Statens Institutionsstyrelse
Kort beskrivning
Projektet fokuserar Statens institutionsstyrelse (SiS), och dess frontlinjepersonal, behandlingspersonalen vid särskilda ungdomshem för ungdomar omhändertagna enligt Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU) eller dömda enligt Lag om verkställighet av sluten ungdomsvård (LSU). SiS utgör den mest låsta institutionsformen för unga i Sverige och detta, tillsammans med fler ungdomar med komplexa vårdbehov och ibland högt våldskapital inom de särskilda ungdomshemmen, gör det angeläget att förstå komplexiteten i personalens arbete och arbetsmiljö.
SiS har mött kritik från sina tillsynsmyndigheter och genomgår ett skifte i organisationsstyrning för att förbättra organisationskontroll och kompetensförsörjning. Projektet syftar till att undersöka konsekvenserna av SIS styrning för den operativa ledningen och medarbetarna, med särskilt fokus på behandlingspersonalens organisatoriska arbetsvillkor. I vilken utsträckning personalen möter de organisatoriska förutsättningar som krävs för att utföra arbetet enligt deras föreställningar om kompetens och professionalism, är en delfråga, liksom eventuella spänningar mellan medarbetares och chefers uppfattningar om detta. Projektet kombinerar teorier om organisationsstyrning med teorier om frontlinjepersonal och professionsteori.
Genom att studera samspelet mellan organisationsstyrning, arbetsförhållanden och yrkesidentiteter hos personal som arbetar närmast ungdomarna, tillför projektet kunskap som är användbar för att dels hantera utmaningar relaterade till ledning, styrning och organisering, dels förbättra arbetsförhållandena för personalen som arbetar dagligen med ungdomarna.
Projektet finansieras av Forte och är en del av det nationella programmet om arbetslivsforskning, under utlysningen ”Arbetslivets utmaningar”.
Projektdeltagare:
Kerstin Jacobsson, Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap (projektledare)
Katarina Hollertz, Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet
Kajsa Nolbeck, Institutionen för socialt arbete, Göteborgs universitet