Deltagare till ISOCC-studien sökes
Kort beskrivning
Förvärvade hjärnskador och neurologiska sjukdomar påverkar ofta språk- och kommunikationsförmågan. Även vid postcovid kan språk- och kommunikationssvårigheter förekomma. Har du en förvärvad hjärnskada, en neurologisk sjukdom eller postcovid och vill bidra till forskning? Du kan även deltaga i projektet som frisk kontrollperson.
Vad syftar studien till?
ISOCC-studien undersöker hur språk- och kommunikationsförmågan påverkas vid förvärvad hjärnskada, neurologisk sjukdom och postcovid och hur språket och kommunikationen förändras över tid. ISOCC står för “The Interplay Between Subjective and Objective Difficulties in Cognitive Communication Disorders”, det vill säga interaktionen mellan subjektiva och objektiva svårigheter vid kognitiv kommunikationsnedsättning.
Hur går det till?
Detta forskningsprojekt består av tre studier. Det går att vara med i en eller flera av dem. I två av studierna kan du även deltaga som frisk kontroll. Just nu rekryterar vi till en intervjustudie. Du kan läsa mer om intervjustudien nedan.
ISOCC – Intervjustudien
Denna studie är en intervjustudie där vi kommer att ställa frågor om hur du upplever ditt språk och din kommunikation. Du kommer även få fylla i några enkäter med frågor om din bakgrund så som ålder, utbildningsnivå och vilka språk du använder. Intervjutillfället kommer att ta ca 60 min.
Vi söker dig som:
- är 18 år eller äldre
- talar och förstår svenska (intervjun görs på svenska)
- har någon av följande diagnoser:
– stroke
– traumatisk hjärnskada
– hjärntumör
– Parkinsons sjukdom
– multipel skleros
– postcovid
Hur går studien till?
Denna studie är en intervjustudie där vi kommer att ställa frågor om hur du upplever ditt språk och din kommunikation. Du kommer även få fylla i några enkäter med frågor om din bakgrund så som ålder, utbildningsnivå och vilka språk du använder. Intervjutillfället kommer att ta ca 60 minuter.
Om du bor i Göteborgsområdet, Halland eller Skåne kan vi genomföra intervjun på plats. Övriga kan genomföra intervjun digitalt.
Hur anmäler jag mig?
KLICKA HÄR FÖR ANMÄLAN
Har du frågor får du gärna skriva till vår mailadress: isocc@neuro.gu.se eller ringa: 031-786 30 56 (Malin Antonsson)
Vem är ansvarig för studien?
Malin Antonsson (leg. logoped, medicine doktor) är huvudansvarig forskare.
Kan jag få veta mer innan jag gör intresseanmälan?
Om du vill veta mer innan du gör intresseanmälan kan du läsa PDF-dokumentet via länken nedan:
Etikgodkännande
Forskningen är godkänd av Etikprövningsmyndigheten (diarienummer 2024-00724-01).
Kommande delstudier
Under hösten 2024 och våren 2025 så kommer vi påbörja ytterligare två studier – en enkätstudie och en språkanalysstudie. Du kan läsa mer om dessa projekt nedan. Vi kommer uppdatera på denna sida när anmälan till dessa studier är öppen.
ISOCC – Enkätstudien
Detta är en longitudinell enkätstudie som innebär att du kommer att få svara på frågor om dig själv och ditt liv och hur du upplever ditt språk och din kommunikation. Om du upplever svårigheter med ditt språk och din kommunikation så kommer du även få svara på frågor om hur detta påverkar din vardag och om du fått tillgång till rehabilitering.
Studien startar hösten 2024 och alla som har någon typ av förvärvad hjärnskada, neurologisk sjukdom eller postcovid kan deltaga oavsett om man upplever språkliga och kommunikativa svårigheter eller inte. Det spelar heller ingen roll var man bor i Sverige.
ISOCC – Språkanalysstudien
Studien innebär att du gör olika test som mäter språk- och kommunikationsförmåga samt olika tankefunktioner. Du får även svara på frågor om ditt språk, din kommunikation, din tankeförmåga och din hälsa. Detta görs två gånger med två års mellanrum. Mellan dessa två tillfällen så kommer du få göra korta uppgifter och svara på frågor om ditt språk, din kommunikation och tankefunktion. Detta sker digitalt.
Studien startar 2024/2025 och du kan vara med i studien om du bor i Göteborgsområdet, Halland eller Skåne.