Länkstig

Jana Ekberg: Steroidfri behandling effektiv och säker vid njurtransplantation

Publicerad

Njurtransplantation är den bästa behandlingen vid kronisk njursvikt. Men medicineringen för att förhindra avstötning kan ge svåra biverkningar. Jana Ekbergs forskning visar att immunhämmande behandling utan steroider fungerar bra både på kort och lång sikt.

Bild
Jana Ekberg är njurmedicinare på Transplantationscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper.

JANA EKBERG
Disputation: 16 januari 2025 (klicka för mer info)
Doktorsavhandling: Steroid-free immunosuppression in kidney transplantation
Ämnesområde: Transplantationskirurgi
Sahlgrenska akademin, Institutionen för kliniska vetenskaper

Jana Ekberg är njurmedicinare på Transplantationscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon möter dagligen patienter som genomgår njurtransplantation. Med lång erfarenhet av immunhämmande mediciner har hon studerat om man kan undvika kortison (ett steroidhormon) och minska biverkningar, till exempel posttransplantationsdiabetes, utan att kompromissa med behandlingens effektivitet.

Omslagsbild. ”Njurträd” av Jitka Palmer, inspirerad av engelskans ”graft”. ”Grafting” är att förena något externt med en värd, medicinskt eller botaniskt. Det kan vara ett transplanterat organ eller en ympad fruktkvist. För bättre liv, för bättre frukt.

Lika bra utan kortison

Vad visade forskningen?
– Vi följde 222 njurtransplanterade patienter i en stor prospektiv randomiserad studie. Hälften fick standardbehandling med tre immunhämmande läkemedel och hälften fick steroidfri behandling med två läkemedel. Resultaten efter två år visade att steroidfri behandling fungerade lika bra som standardbehandlingen, utan ökad risk för avstötning, berättar Jana Ekberg, som nu doktorerar vid Institutionen för kliniska vetenskaper.

Hon fortsätter:

När vi följde upp patienterna efter sju år såg vi samma sak – behandlingen var effektiv och säker även på lång sikt. Majoriteten av patienterna i den steroidfria gruppen slapp ta kortison under hela sju år.

Förekomst av posttransplantationsdiabetes efter 1 år. Jämförelse mellan steroidfri patientgrupp (vänster) och grupp som fick standardmedicinering (höger). Ingen statistisk skillnad.

Inspirerande samarbete

Jana Ekbergs forskningsprojekt (SAILOR-studien) genomfördes i samarbete med två andra skandinaviska transplantationsenheter.

– Samarbetet mellan de tre skandinaviska centra i Göteborg, Århus och Malmö har varit mycket inspirerande. Vi ser fram emot fler gemensamma forskningsprojekt. Studien är också ett exempel på gott samarbete mellan Transplantationscentrum vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och regionala kliniker runt om i landet som följde deltagarna under projektet.

Förekomst av biopsi-verifierad avstötning efter 1 år. Steroidfri patientgrupp (vänster) och grupp som fick standardmedicinering (höger) och typ av avstötning (TCMR, cell-medierad avstötning; ABMR, antikropps-medierad avstötning). Ingen statistisk skillnad.

Kliniknära projekt

Vad mer har varit roligt och givande i doktorandprojektet?
– Projektet var väldigt kliniknära. Bakom varje siffra kom jag ihåg en konkret patient. Det var otroligt roligt att så många ville ställa upp för forskningen. Det bästa är att vi redan nu kan använda resultaten för att erbjuda fler patienter en effektiv behandling utan kortison, så att de slipper steroidrelaterade biverkningar.

Och vad har varit svårast?
– Det svåraste har varit att balansera kliniskt arbete med forskning. Dessutom var den växande administrationen kring forskningen ibland frustrerande.

Text: Jakob Lundberg