Jenny Heiman disputerade den 10 december på en avhandling för medicine doktorsexamen vid Sahlgrenska akademin, institutionen för kliniska vetenskaper, inom ämnet kirurgi
Titel på avhandlingen: Breast cancer surgery - Aspects of patient-reported outcomes and physical activity
Bättre utvärdering av bröstcancerkirurgi med patientrapporterade utfallsmått
Bröstcancer är kvinnors vanligaste cancersjukdom, och i Sverige drabbas fler än 8000 kvinnor årligen. Behandlingen är i grunden kirurgisk och vanligtvis bröstbevarande, där brösttumören bortopereras men omgivande bröst sparas1. Vid samma operation tas även den så kallade portvaktslymfkörteln från armhålan bort. Men i vissa fall kan hela bröstet behöva opereras bort och ibland fler lymfkörtlar från armhålan. Tilläggsbehandling består av strålning, endokrin (antihormonell) terapi, cellgifter och antikroppsbehandling. Dessa behandlingar kombineras utifrån patientens förutsättningar, typ av tumör, lymfkörtelstatus och operationstyp.
Jenny Heimans forskning handlar om hur man bäst utvärderar resultatet när en patient opereras för bröstcancer.
– Att inte bara utvärdera vad behandlingen gör med tumören utan vad behandlingen gör med personen är givetvis mycket svårare och mer komplext att beforska. Men det är också en utmaning vi behöver ta oss an eftersom det är hela patienten som vi möter och behandlar. För mig som arbetar som kliniker känns det självklart att det är hela individens liv som det ju egentligen handlar om. Men patientrapporterade utfallsmått är ett relativt nytt perspektiv inom kirurgisk forskning och uppföljning av bröstcancerbehandling2, säger Jenny Heiman, specialistläkare i kirurgi, som huvudsakligen arbetar med bröstcancerkirurgi på Bröstcentrum, kirurgkliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Hon är också regional processägare för Bröstcancer, Regionalt Cancercentrum Väst2.
Patientrapporterade utfallsmått - ett viktigt komplement till mer kliniska mått
Bröstcancer är för de allra flesta patienter en sjukdom med mycket god prognos och man lever som patient med effekterna av att ha haft bröstcancer och fått behandling, snarare än att man har bröstcancer. Men vissa kvinnor drabbas hårdare och har en tuffare väg tillbaka, till det vanliga livet efter cancern.
För att bättre kunna utvärdera hur cancerbehandling påverkar olika patienters liv har hon använt sig av patientrapporterade utfallsmått (PROM3), som är ett komplement till mer traditionella mått för utvärdering, såsom komplikationer, vårdtid, återfall och överlevnad.
Hon har i forskningen lyft fram patientrapporterade utfallsmått kopplat till:
en bröstbevarande kirurgisk teknik (delarbete I)
det kosmetiska resultatet efter bröstbevarande kirurgi (delarbete II)
effekterna av en intervention med fysisk aktivitet avseende återhämtning och komplikationer (delarbete III), avseende livskvalitet (delarbete IV) samt specifikt avseende återhämtning och sjukskrivning 1 år efter kirurgi (delarbete V)
– Men vår intervention med ökad fysisk aktivitet var inte tillräcklig för att påverka utfallet jämfört med en kontrollgrupp, studerat i en multicenterstudie med 400 patienter, vilket visar att ytterligare insatser krävs utöver rekommendation och råd om ökad fysisk aktivitet.
Däremot visade forskningen på en koppling mellan ett objektivt utvärderat bättre kosmetiskt resultat och högre livskvalitet på lång sikt, i detta fall över 5 år efter kirurgi.
– Vi kunde se att störst negativ effekt på återhämtning, livskvalitet och behov av sjukskrivning sågs för patienter som får efterföljande cellgiftsbehandling. Resultatet visar också att det finns andra faktorer som man skulle kunna identifiera innan kirurgi, som kan påverka utfallet. Bättre kunskap om vad som påverkar återhämtning, sjukskrivningsbehov och livskvalitet negativt kan användas för att i framtiden skräddarsy behandling, men också för riktade insatser för att motverka de negativa effekterna.
Att använda olika patientrapporterade utfallsmått för att få en mer representativ utvärdering av kirurgi och behandling hoppas hon kommer bli standard i klinik och forskning.
MER FAKTA
Onkoplastisk bröstkirurgi, kombinationen av en onkologiskt (cancer) säker kirurgi med olika plastikkirurgiska tekniker. Syftet är att ta bort tumören med god kosmetik och symmetri, vilket ibland även kräver kontralateral operation, det vill säga operation och korrigering även av det andra friska bröstet.
På RCC väst / Bröstcancer, följer man upp regionens data från det Nationella kvalitetsregistret för bröstcancer (NKBC).
– PROM kom in i kvalitetsregistret förra året och implementeringsarbetet pågår för fullt just nu för att vi i framtiden skall kunna ta med även dessa mått när vi utvärderar bröstcancerbehandlingen, berättar hon.
PROM - Patientrapporterade utfallsmått, PROM (Patient-reported outcome measures) är information som kommer från patienten själv och kan till exempel beröra biverkningar, symtombörda, sömn, välmående och livskvalitet.
INFORMATION OM DISPUTATIONEN
Huvudhandledare: Roger Olofsson-Bagge Bihandledare: Eva Haglind
Opponent: Yvonne Wengström, institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle, Karolinska Institutet, Stockholm Betygsnämnd: Måns Eeg-Olofsson, Christian Ingvar, Cecilia Engström