Länkstig

Kemiska, biologiska och nervgasattacker: behov av utbildning bland sjukvårdspersonal och läkarstudenter; en svensk regional tvärsnittsenkät

Publicerad

I en artikel i BMC Medical Education presenterar, Albert Gyllencreutz Castellheim forskar vid Centrum för katastrofmedicin, sin forskning kring utbildningsbehoven, så som de uppfattas av sjukvårdspersonal vid frontlinjen och läkarstudenter, i relation till kemiska, biologiska och nervgasrelaterade händelser.

Albert Gyllencreutz Castellheim forskar vid Centrum för katastrofmedicin och har, i samarbete med bland andra Yohan Robinson och Fabian Taube, publicerat artikeln "Chemical, biological and nerve gas attacks", som undersöker utbildningsbehoven – så som de uppfattas av sjukvårdspersonal vid frontlinjen och läkarstudenter – i relation till kemiska, biologiska och nervgasrelaterade händelser.

Resultaten visar på en utbredd tendens att underskatta förekomsten av ett betydande hot samt en uppfattning om låg befintlig kompetens.

Vi frågade Albert om hur forskningen kan bidra i samhället:

– Forskningen är meningsfull eftersom den handlar om att ta itu med obekväma sanningar. Vi kan naturligtvis välja att fortsätta blunda för potentiella hot, men historien visar att det sällan är en framgångsrik strategi. Om vi genom vår forskning kan hjälpa samhället att identifiera de verkliga hoten och förbereda sig för att möta dem innan det smäller, istället för att i panik reagera efteråt, har vi gjort något värdefullt.

Chemical, biological and nerve gas attacks: need for education among healthcare personnel and medical students; a Swedish regional cross-sectional web-survey

Medförfattare är även:
Gustav Persson, Region Västra Götaland, Norra Älvsborg Hospital, Trollhättan, Sweden 
Juuso Kuikka ,Region Västra Götaland, Norra Älvsborg Hospital, Trollhättan, Sweden
Karol Babinski, Institutionen för industriell teknik och management, Chalmers tekniska högskola, Göteborg