Klimatomställning - policy och styrmedel för tillverkningsindustrins värdekedja (CIRCLE-PACT II)
Kort beskrivning
CIRCLE-PACT II utforskar hur industriföretag kan möta EU:s nya hållbarhetskrav enligt CSRD och ESRS. Projektet fokuserar på att utveckla styrmedel och standarder för att hantera utmaningar inom hållbarhet, med särskilt fokus på materialitet och cirkulär ekonomi i värdekedjan. Projektet bidrar till policyutveckling och stödjer en hållbar industriell omställning.
Projektet CIRCLE-PACT II bygger vidare på det pågående Vinnovaprojektet CIRCLE-PACT, med fokus på att utveckla företagens innovativa styrmedel och standarder. Kommunikationen med nyckelaktörer längs värdekedjan inom tillverknings-, gruv- och metallindustrin är en central del. Även andra industriföretag, företagsorganisationer, statliga reglerare som Bokföringsnämnden (BFN) och investerare med krav på hållbarhetsrapportering spelar en viktig roll. Kunskap från dessa aktörer stärker företagens förmåga att förstå och implementera nya hållbarhetsregler.
CIRCLE-PACT II fokuserar på utmaningar vid omställningen, särskilt kring tolkning och implementering av regler för dubbel materialitet i värdekedjan (ESRS, E5). Målet är att analysera hur begreppet materialitet tillämpas inom resursanvändning och cirkulär ekonomi i tillverknings-, gruv- och metallindustrin. Projektet bidrar till policyutveckling och innovation genom att skapa lösningar som underlättar implementering av dessa krav.
CIRCLE-PACT II är ett forskningsprojekt som tar avstamp i CIRCLE-PACT, som undersöker hur ett globalt industriföretag anpassar sig till ökade regulatoriska krav (CSRD & ESRS) för att integrera miljömässig och social hållbarhet. Projekten identifierar hinder, målkonflikter och utmaningar i hur ny hållbarhetsreglering implementeras i företagets strategiska och operativa verksamhet.
Deltagare:
Forskare på Företagsekonomiska institutionen
- Marita Blomkvist, projektledare. Universitetslektor vid Företagsekonomiska institutionen vid Göteborgs universitet.
- Peter Beusch, universitetslektor vid Företagsekonomiska institutionen vid Göteborgs universitet
- Lana Sabelfeld, docent vid Företagsekonomiska institutionen vid Göteborgs universitet.
Externa medverkande:
- Jeaneth Johansson, professor vid Luleå tekniska universitet.
- Hållbarhetschef på ett stort industriföretag, med globalt ansvar.
Förväntade resultat och effekter
Projektet syftar till att undersöka hur CSRD omsätts i praktiken och har stor potential att sprida kunskap om möjligheter och utmaningar för implementering i företag. Resultaten förväntas: 1) stödja hållbar omställning i företag och värdekedjor; 2) ge återkoppling till nationell och internationell normutveckling; och 3) bidra till akademisk forskning och utbildning.