Konflikthantering i klimatomställningen
Kort beskrivning
Projektet avser bidra till forskningen om klimatomställningens målkonflikter genom att studera hur konflikter mellan olika intressen uppstår och hur de hanteras av ansvariga aktörer, som regering och myndigheter. Enligt den senaste rapporten från FN:s klimatpanel (IPCC) är en minimering av målkonflikter en nyckel för att påskynda en hållbar klimatomställning. Tidigare forskning har fokuserat på identifiering och kartläggning av målkonflikter. Detta utgör en viktig start men behöver fördjupas med en förståelse av de intressekonflikter som uppstår kring målkonflikter och hur dessa hanteras. Vårt projekt har också ett särskilt fokus på hur god konflikthantering kan uppnås.
Teoretiskt innebär projektet att vidareutveckla det forskningsfält inom teknik- och vetenskapsstudier som kallas kontroversstudier. Här förstås konflikter som resurser och inte som något att dölja, förneka eller undvika. Vi poängterar två aspekter som inte fått tillräcklig uppmärksamhet:
- För det första betydelsen av de verktyg som används för att stabilisera och hantera konflikter, och särskilt intresserar vi oss för dokument. Arbetet med dokument förstås som en central del av själva konflikthanteringen.
- För det andra utvecklar vi metoder för att bedöma vad som utgör bra konflikthantering.
Empiriskt undersöker vi med hjälp av dokument och intervjuer hur ansvariga aktörer i Sverige hanterar konflikter som rör tre centrala klimatåtgärder inom området elektrifiering: vindkraft, kärnkraft och elfordon. Praktiskt är ambitionen att göra vårt teoretiska ramverk för studier av konflikter och konflikthantering användbart för både forskare och praktiker.
Medverkande forskare:
- Göran Sundqvist, professor, Göteborgs universitet, projektledare
- Kristin Asdal, professor, Universitetet i Oslo
- Jonas Bertilsson, universitetslektor, Jönköping University