En stor majoritet av patienter med ryggproblem har något som kallas ospecifik ländryggssmärta. Man vet inte vad som orsakar smärtan och det finns inga bra sätt att undersöka det. Leif Toréns forskning visar att MRT-bildtagning medan ryggen belastas kan vara ett viktigt bidrag till utveckling av nya undersökningsmetoder.
Ospecifik ländryggssmärta är den vanligaste orsaken till fysisk funktionsinskränkning över hela världen. Ospecifik betyder att man inte riktigt vet vad som orsakar smärtan. Idag finns det inga bra bildgivande metoder för att undersöka dessa patienter.
– Vår forskargrupp har sett indikationer på att det kan vara bra att avbilda patienterna även under pågående belastning för att få fler detaljer om förändringar i ryggens diskar som möjligen kan vara kopplade till ospecifik ländryggssmärta, säger Leif Torén, som är röntgenläkare i Kungälv och nu doktorerar vid Institutionen för kliniska vetenskaper.
Analys av diskarna vid belastning
Vad handlar din forskning om? – Vi har undersökt hur man kan använda kombinationen av belastad MRT-undersökning med kvantitativ bildanalys av ryggens diskar. Vi har studerat om, och hur, belastningseffekten i diskarna skiljer sig åt mellan patienter med ospecifik ländryggssmärta och symtomfria kontroller, säger Leif Torén och fortsätter:
– Vi har också undersökt om vi kan se några specifika belastningsinducerade mönster som kan kopplas till belastningsinducerad smärta hos patienter med ospecifik ländryggssmärta.
Viktiga bidrag till fortsatt forskning
Vilka är de viktigaste forskningsresultaten? – Vi har kunnat påvisa små belastningsinducerade skillnader i diskarna mellan patienter och kontroller och vi har fått indikationer på belastningsinducerade mönster som kan vara associerade till belastningsinducerad smärta hos patienter. Våra fynd kan vara viktiga bidrag till det fortsatta forskningsarbetet inom området.
Vad har varit roligast och vad har varit svårast med doktorandprojektet? – Klurandet och skrivandet är det jag gillar mest. De mest utmanande delarna av ett så här stort forskningsprojekt är att kunna se den röda tråden och att lära sig hantera att det är så långa ledtider innan man ser resultat av det man gör. Ungefär raka motsatsen mot att arbeta med akut radiologi som jag gör mycket i min kliniska vardag.