Bild
Omslagsillustration: Av Madelene Albrektsson, Louise Alm och Andreas Albrektsson
Omslagsillustration: Av Madelene Albrektsson, Louise Alm och Andreas Albrektsson
Länkstig

Madelene Albrektsson: Klassificering, behandling och resultat vid acetabulumfrakturer

Publicerad

Acetabulumfrakturer drabbar oftast äldre och män som varit med om ett lågenergitrauma. De flesta behandlas utan operation, men vissa behöver kirurgi. Avhandlingen belyser klassificering, behandling och resultaten för denna patientgrupp. Den bekräftar även att de flesta har en funktionsnedsättning ett år efter skadan.

MADELENE ALBREKTSSON
Disputation: 7 mars 2025 (klicka för mer info)
Doktorsavhandling: On the classification, epidemiology, and outcome of acetabular fractures
Ämnesområde: Ortopedi
Sahlgrenska akademin, Institutionen för kliniska vetenskaper

Bild
Madelene Albrektsson, överläkare i ortopedi på Ortopeden, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.
Madelene Albrektsson, överläkare i ortopedi på Ortopeden, Sahlgrenska Universitetssjukhuset, och doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper.

Madelene Albrektssons avhandling handlar om patienter som fått en fraktur i acetabulum (höftskålen). Det är den del av höftleden som sitter i bäckenbenet, och skadan uppstår genom att lårbenshuvudet pressas in i acetabulum. Yngre personer som drabbas gör det oftast på grund av svåra olyckor, medan äldre personer kan få frakturer vid fall från stående, ofta med en bakomliggande benskörhet.

Det är en skada som drabbar någonstans mellan 3 och 11 personer per 100 000 invånare varje år och kan vara mycket besvärande och ofta ge bestående problem. Under de senaste 60 åren har nya behandlingsmöjligheter utvecklats och det finns ett behov av att studera resultat av dessa behandlingsmetoder.

– Vi har kartlagt den här typen av frakturer, de patienter som drabbas samt beskrivit behandlingsresultaten efter genomgången fraktur. Avhandlingens fyra delarbeten utgår från det Svenska Frakturregistret (SFR), berättar Madelene Albrektsson, överläkare i ortopedi på Ortopeden, Sahlgrenska Universitetssjukhuset och doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper.

Svenska Frakturregistret SFR användbart för studier

Det första arbetet beskriver hur frakturer i acetabulum klassificeras i SFR för att bedöma registrets användbarhet.

– Arbetet visar på en acceptabel överrensstämmelse vad gäller frakturernas klassificering i SFR vilket gör registret användbart för studier.

Det andra arbetet visar att de flesta av patienterna som drabbas av en acetabulumfraktur är män, över 70 år och att de ådragit sig skadan genom ett enkelt fall i samma plan. Samt att dödligheten är lika hög som efter en höftfraktur.

Figur från delarbete 2. Fördelning av ålder, kön och skadans energinivå hos 2 132 patienter med acetabulumfraktur
Figur från delarbete 2: Fördelning av ålder, kön och skadans energinivå hos 2 132 patienter med acetabulumfraktur

Sämst funktion hos yngre med högenergiskador

Det tredje arbetet har studerat patientrapporterade data (PROM) kring funktionsnedsättning ett år efter skadan jämfört med innan patienten skadade sig.

– PROM visar att de flesta patienter upplever en försämrad funktion ett år efter sin skada. Försämringen verkar vara störst hos patienter som haft svårare frakturer orsakade av hög energi samt i den yngre patientgruppen, yngre än 70 år.

Det fjärde arbetet beskriver behovet av ytterligare operation efter den första behandlingen. Studien visade att efter fem år så har 17 procent av de patienter som behandlats med öppen reposition med intern fixering (ORIF), genomgått sekundär behandling i form av en höftprotes.

– Om vi kan identifiera de patienter som löper störst risk för att senare behöva en protes så att de i stället får en protesbehandling direkt efter sin skada kan man bespara dessa patienter både långvarig smärta och en extra operation.

Givande forskarutbildning

Vad har varit mest givande och utmanande med doktorandprojektet?
– Jag tycker att forskarutbildningen varit väldigt givande och att jag nu fått bättre förståelse för komplexiteten i tolkningar av data och vilka slutsatser som faktiskt går eller kanske i många fall inte går att dra. En utmaning i just detta projekt har varit att bearbeta insamlade data och försöka välja ut vad och hur de kan presenteras på bästa sätt.

Text: Susanne Lj Westergren