Länkstig

MAIJobCare - Hantering av arbetskvalitet och arbetskraftsbrist med AI/AM inom långtidsvård

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projekttid
2025 - 2027
Projektägare
Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap

Finansiär
Forte i samarbete med finansiärer i Österrike, Belgien, Sverige, Spanien och Storbritannien

Kort beskrivning

Detta projekt undersöker den roll AI (artificiell intelligens) spelar för framtidens långtidsvård (Long-term care, LTC). Sektorn står inför flera utmaningar: åldrande befolkning, begränsade produktivitetsökningar i en arbetsintensiv sektor, brist på arbetskraft och en kris för traditionella vårdformer som vuxit fram parallellt med stigande sysselsättningsgrad för kvinnor. Detta projekt utforskar AI:s potential att hjälpa sektorn att hantera långvariga och växande arbetskraftsutmaningar samt förbättra värdet och kvaliteten på vården. Projektet bidrar med kunskap av värde för industristandarder, utformning av vårdmodeller och god praxis för livskraftiga och högkvalitativa vårdlösningar.

I projektet fokuserar vi på algoritmisk ledning (AM) som en del av AI, och undersöker dess effekter för jobb och vårdkvalitet. AM kan förändra dynamiken mellan chef-arbetare-vårdtagare. Existerande litteratur bygger dock sällan på systematiska studier av relationen mellan vårdarbetets kvalitet och tillämpningar av AM/AI. Genom att involvera och jämföra fem länder (Österrike, Belgien, Sverige, Spanien, Storbritannien) kommer detta projekt systematiskt ta sig an sådana frågor. Forskningsfokus är att utforska utmaningarna och potentialen hos AM/AI för att (i) ta itu med olika bemanningsproblem som är beroende av arbetsförhållandena, och (ii) förbättra vårdkvaliteten på ett vis som stärker förutsättningarna för anställda, vårdtagare och deras familjer. Särskild uppmärksamhet kommer att ägnas vissa dimensioner av jobbkvalitet som är relevanta för AM/AI såsom inneboende faktorer (intrinsic elements) (ex. arbetsmiljö, övervakning, rådgivande rättigheter och röst) och yttrefaktorer (extrinsic elements) (ex. löner, arbetstider, förmåner, anställningsvillkor, kompetens).

Empiriskt kommer projektet att stärka LTC-litteraturen och litteraturen om ”job-quality” genom att utforska hur offentliga och privata vårdgivare i olika nationella LTC-regimer har anammat AM/AI. Den roll dessa vårdgivare spelar är mindre undersökt, och projektet kommer därför också att fördjupa förståelsen av effekterna av att implementera AM/AI på arbetsplatsnivå och belysa dynamiken mellan AM och jobbkvalitet inom LTC. Teoretiskt bidrar vidare projektet till forskning om ”job-quality” och LTC-litteraturen. Det sker genom att utveckla de befintliga jobbindikatorer som används vid studier av AM/AI. På samhällsnivå bidrar slutligen projektet till nationella och EU:s politiska agendor om den digitala omvandlingen av vårdarbete.