Möt CCHS-forskaren Elisabeth Punzi, psykolog
Elisabeth Punzi är leg psykolog, docent i psykologi och lektor vid Institutionen för socialt arbete. Hon är också aktiv vid Centrum för kritiska kulturarvsstudier (CCHS) och har under många år också varit ledamot i Kulturarvsakademins samverkansgrupp.
Matarvspodden: Mat i nöd och lust
I tider av kris kan mat, måltidstraditioner och matminnen spela en stor roll för både individer och grupper. Inte bara för ens överlevnad, utan också som tröst, något som kopplar en till familjen, minnen, hemlandet, sin kultur. Matarvspoddens Lisa Haeger möter två forskare som på olika sätt arbetar med och kan relatera till matens kulturarv i tider av sorg och kris. Astrid von Rosen är konstvetaren och kulturarvsforskaren som använt sig av matlagning och matens kulturarv i sin egen sorgebearbetning. Elisabeth Punzi är psykolog och forskar om hur kulturarv i olika former kan bidra till hälsa och välbefinnande. Tillsammans samtalar de om matlagning, recept, sorgebearbetning och tillhörighet.
Matarvspodden: Judiskt matarv
I detta avsnitt av Matarvspodden pratas det bröd, ost, kastanjer, platser, matminnen och judiskt kulturarv med Elisabeth Fogel, författare, och Elisabeth Punzi, psykolog och kulturarvsforskare. De delar med sig av kunskaper och erfarenheter om judiskt matarv, från barndomsminnen till mattraditioner i ett nytt land.
Inside the Box: Rent och orent
Häng med in i en värld av ritualer, tvångssyndrom, jakspillning och glupska onda andar!
I det här avsnittet möts Henrik Bogdan (professor i religionsvetenskap) och Elisabeth Punzi (leg psykolog och docent i socialt arbete) för att prata om olika idéer kring rent och orent i kulturen, religionen och samhället – då och nu. Tillsammans med programledaren Lisa Haeger avhandlar panelen eldoffer, heliga källor, mat, sex, skam och skuld. Men också gruppidentitet, samhörighet och meningsskapande. Allt med utgångspunkt i ett tibetanskt rökelsekar från Världskulturmuseets samlingar.