Länkstig

Muskuloskeletal radiologi

Forskningsgrupp

Kort beskrivning

Forskningsgruppen för muskuloskeletal radiologi vid Göteborgs universitet och Sahlgrenska universitetssjukhuset arbetar för att förbättra bilddiagnostik av tumörer, traumatiska skador inklusive idrottsskador, inflammation och infektioner i rörelseapparat. Vårt forskningsteam samarbetar nära med kliniker, tekniker, studenter och andra forskningsdiscipliner. Vill du veta mer? Tveka inte att kontakta oss för mer information.

Våra projekt

Ledstabilitet – Dynamisk Magnetresonans (MR)

Traditionellt har det varit en utmaning att avbilda leders rörelse och stabilitet med MR på grund av rörelseartefakter. Vårt forskningsteam har dock utvecklat en ny metod för dynamisk ledavbildning med MR. Genom samarbete med sjukhusfysiker och röntgensköterskor har vi övervunnit de begränsningar som rörelser medför. Denna innovation gör det möjligt för oss att studera rörelser med MR och därmed bedöma ledstabilitet – en bedömning som tidigare inte var möjlig. Projektet syftar till att utvärdera det diagnostiska värdet av denna nya teknik. 
Ansvariga för studien: Pawel Szaro, Dan Mocanu

Dynamisk magnetresonans av fotleden utförd på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Man kan studera rörelse och stabilitet av strukturer med magnetresonans.

Skelettdiagnostik Utan Strålning – Syntetisk Datortomografi (CT)

Historiskt sett har skelettavbildning huvudsakligen baserats på datortomografi (CT) och konventionell röntgen. Metodutveckling gör möjligt att skapa bilder som liknar CT-bilder med hjälp av MR, utan behov av någon röntgenstrålning. Detta nya tillvägagångssätt ger inte bara ett strålningsfritt alternativ för skelettavbildning utan minskar också behovet av ytterligare undersökningar. Projektet fokuserar på att jämföra CT-liknande bilder genererade från MR med traditionella CT-bilder för att bedöma deras diagnostiska värde.
Ansvariga för studien: Katarzyna Bokwa Dabrowska, Alex Alexiev

Magnetresonans, ett koronalsnitt av höger axel. Denna bild liknar datortomografi, men det är magnetresonans. Den tekniken kallas syntetisk datortomografi. Undersökningen utfördes på Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Idrottsdiagnostik – radiologi kan hjälpa till idrottsaktiva personer

Skador på senor, muskler eller ledband tvingar ofta idrottsaktiva personer att pausa sin träning. Noggrann diagnos är avgörande för att välja den mest effektiva behandlingen och korta ner pausen (dvs. korta ner ”time to return to play”). De befintliga diagnostiska metoderna ibland saknar sensitivitet och specificitet som behövs i idrottsdiagnostik. Detta projekt syftar till att utveckla noggranna och objektiva metoder för att bedöma idrottsrelaterade skador i axel, knä och fotled, med målet att förbättra patientresultaten och minska den tid som krävs för att idrottare ska kunna återvända till sin sport.
Ansvariga för studien: Pawel Szaro, Nektarios Solidakis

Interventioner i Muskuloskeletala Systemet

Avancerade bildtekniker kan spela en viktig roll i diagnostik och behandling av muskuloskeletala tumörer och infektioner, vilket potentiellt minskar behovet av omfattande kirurgiska ingrepp eller biopsier. Nuvarande bilddiagnostiska metoder är dock inte alltid tillräckligt specifika, vilket ibland kräver en biopsi (ett vävnadsprov som tas från kroppen). Biopsi av en förändring inom muskuloskeletala systemet kan vara tekniskt utmanande och kan ge icke-diagnostiska resultat. Detta projekt syftar till att undersöka hur bilddiagnostik kan förbättra framgångsgrad för biopsier. Vi kommer dessutom att utvärdera effektiviteten av minimalt invasiva, bildstyrda tekniker för behandling av muskuloskeletala tumörer.
Ansvariga för studien: Khaldun Ghali Gataa, Fatih Inci, Pawel Szaro

Förbättrad Diagnostik av Muskuloskeletala Tumörer

Detta projekt syftar att minska behovet av biopsier vid bedömning av mjukdelstumörer genom att använda avancerade MR-tekniker. Nya innovationer inom MR kan särskilja tumörtyper genom att analysera vattenrörelser inom vävnader och upptäcka specifika tumörbiomarkörer. Även om dessa tekniker har visat lovande resultat för att noggrant karakterisera tumörer i hjärna och lever, är deras användning vid bedömning av mjukdelstumörer ännu inte utbredd på grund av brist på omfattande vetenskapliga studier. Målet med projektet är att utvärdera potentialen av dessa nya tekniker för mer specifik tumördiagnostik. Ansvariga för studien: Pawel Szaro, Katarzyna Bokwa Dabrowska

Bild
Magnetresonans utförd med en specialteknik som visar riktningen av vattendiffusion i nerver. Bilden visar nerverna i plexus brachialis hos en patient med en tumör i plexusområdet. Tack vare denna icke-invasiva teknik kan nervtumörer diagnostiseras bättre.

Artificiell Intelligens Inom Radiologi

Användningen av artificiell intelligens (AI) inom medicin expanderar snabbt. Inom radiologi har AI potential att underlätta snabbare och mer säker frakturdiagnostik. Detta projekt kommer att utvärdera effekten av AI i frakturdiagnostik.
Ansvariga för studien: Nektarios Solidakis, Pawel Szaro.

.Fotbollsspelare efter ett vridvåld i fot. Röntgenundersökning visar en icke-dislokerad fraktur. Tack vare artificiell intelligens är säkerheten i diagnosen högre, frakturen är markerad med en box.

Fotonsräknande datortomografi – en ny datortomografi 

Fotonsräkning är en ny metod inom datortomografi som erbjuder ökad upplösning, vilket möjliggör visualisering av mindre strukturer och detaljerad benmikroarkitektur. Denna utveckling gör det möjligt att bättre upptäcka små frakturer som kan missas vid konventionella CT-skanningar. Dessutom hjälper fotonsräknande teknik till vid utvärdering av osseointegration – den kritiska förbindelsen mellan ben och belastningsbärande implantat som används vid ortopediska ledproteser. Om osseointegration misslyckas kan implantatet lossna, vilket orsakar betydande smärta och ofta kräver kirurgiskt ingrepp. Detta projekt syftar till att bedöma värdet av fotonsräknande teknik vid utvärdering av osseointegration hos fotledsproteser. 
Ansvariga för studien: Nektarios Solidakis, Mats Geijer, Pawel Szaro.

Geriatrisk bilddiagnostik, Osteoporos och Bilddiagnostik inom Reumatologi 

Detta projekt fokuserar på avbildningstekniker för artrit, diagnos, behandling och uppföljning, avbildning och utvärdering av osteoporos samt avbildning och karakterisering av sällsynta neuromuskulära sjukdomar. 
Ansvarig för studien: Mats Geijer

Våra forskare

Vår forskargrupp består av specialister inom radiologi, radiologer under utbildning, tekniker, röntgensjuksköterskor och studenter. Våra teammedlemmar handleder aktivt doktorander och examensarbete.

Är du intresserad av vårt arbete eller funderar på samarbete med oss? Har du frågor eller funderingar om någonting tveka inte att kontakta oss.  

Docenter:

Pawel Szaro, MD, PhD, överläkare i radiologi 
Hanna Hebelka Bolminger, MD, PhD, universitetssjukhusöverläkare, barnradiolog
Ylva Aurell, MD, PhD, överläkare, radiolog (pensionerad)

Professor emeritus:

Mats Geijer, MD, PhD, överläkare i radiologi (pensionerad)

Doktorander:

Khaldun Ghali Gataa, radiolog
Nektarios Solidakis, radiolog
Alex Alexiev, ST inom radiologi
Erini Polymeri, radiolog

Forskare:

Katarzyna Bokwa Dabrowska, PhD, MD, postdoc, överläkare i radiologi 
Fatih Inci, MD, PhD, postdoc, överläkare i radiologi 
Isa Sasic, MD, radiolog under utbildning 
Isaac Romanus, MD 
Michel Huuskonen, MD

Studenter involverade i våra projekt:

Gustav Lodeiro 
Ivan Sundeman Lytsy 
Johan Rindner 
André Ragnevad 
Muhammad Kader

 

Publikationer

Gruppen har såväl nationella som internationella samarbeten. Bland publikationer utgående från gruppen finns såväl vetenskapliga artiklar som undervisnings- och utbildningsmaterial i form av böcker och artiklar. (se publikationslista nedan)

Publikationer