Bild
Nicolai Ekecranz
Foto: Isac Lundmark
Länkstig

Nicolai utforskar det allt rörligare och mer flexibla vardagslivet

Publicerad

I januari 2024 började Nicolai Ekecrantz på forskarutbildningen i kulturgeografi. Han studerar det allt rörligare och mer flexibla vardagslivet och är särskilt intresserad av boende-fenomenet multilokalitet.

Bild
Nicolai Ekecranz
Nicolai Ekecranz

Vad handlar din forskning om?

Min avhandling handlar om det allt rörligare och mer flexibla vardagslivet i spåren av pandemin. Jag är särskilt intresserad av boendefenomenet multilokalitet, dvs. att bo och utgå från flera platser i vardagen. Multilokalitet är särskilt intressant i en svensk kontext då mer än halva av landets befolkning idag har tillgång till ett fritidshus, oftast i gles- eller landsbygd.

Min studie bottnar i en nyfikenhet att bättre förstå den rumsliga uppdelningen av vardagslivet för människor som lever på flera platser. Genom intervjustudier kommer jag undersöka olika typer av multilokala vardagsliv i fritidshusintensiva miljöer i svensk gles- och landsbygd.

Varför ville du bli doktorand?

För mig har det faktiskt aldrig funnits någon utstakad plan om att komma in på en forskarutbildning. Tankarna på att bli doktorand har snarare vuxit fram med tiden, i takt med att jag förstått hur roligt och stimulerande det är att få ägna sig åt forskning och fördjupa sig i sina särskilda intressen.

I slutskedet av mina masterstudier fick jag jobb i en kommun utanför Göteborg. Då jag fortsatt var motiverad att fullfölja utbildningen blev det därför ett par slitiga månader där jag kombinerade uppsatsskrivande med mitt nya heltidsjobb. Trots att det blev många sena kvällar i Handelsbiblioteket kände jag att skrivandet gav mig energi och stimulans. Där någonstans såddes ett frö om att pröva att söka in till en doktorandutbildning. Efter ett och ett halvt år ute i arbetslivet fick jag sedan nys om en doktorandutlysning här i Göteborg och jag bestämde mig för att pröva lyckan.

Hur är det att vara doktorand på Handels?

Jag har snart varit här i ett år nu och trivs väldigt bra med doktorandlivet här. För mig som kom tillbaka till universitetet via en tur ute i arbetslivet tog det ett litet tag att vänja sig in i den nya rollen. Jag skulle ljuga om jag säger att jag inte stortrivs med den frihet och flexibilitet som är en del av doktorandlivet. Samtidigt är det ständigt ett högt tempo med kurser, artikelskrivande och andra projekt kopplat till min tjänst.

Att vara doktorand är ju i mångt och mycket ett ensamarbete. Därför är det roligt att vi är ett härligt gäng doktorander på institutionen som stöttar varandra och ser till att hitta på saker tillsammans. Vissa kurser läser vi dessutom ihop med doktorander från andra institutioner på Handels. Sedan har jag som ny också fått ett varmt välkomnande från kollegor, mer seniora forskare och mina handledare. Som doktorand blir du tidigt involverad i någon av våra forskargruppers arbete och det är en inspirerande och avslappnad miljö på avdelningen.

Dessutom kan ju läget knappast vara bättre. Det är inte dumt att ha kontoret mitt i stan!

Tidigare utbildning

Filosofie kandidatexamen från Stockholms universitet med samhällsplanering som huvudområde

Filosofie masterexamen från Göteborgs universitet med kulturgeografi som huvudämne