Bild
HLR-träning bebisdocka, hjärtstartare
Foto: Pixabay
Länkstig

Utbildning i hjärt- och lungräddning -En möjlighet att stärka föräldrar till barn med hjärtsjukdom och en ökad risk för hjärtstopp utanför sjukhus

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projektägare
Institutionen för vårdvetenskap och hälsa

Kort beskrivning

Barn med svåra hjärtsjukdomar räknas som en av riskgrupperna för hjärtstopp utanför sjukhus. Genom att direkt starta hjärt- och lungräddning för barn (barn-HLR) ökar chansen för barnet att överleva ett hjärtstopp. Det är därför av yttersta vikt att familjer till ett barn med hjärtsjukdom och ökad risk för hjärtstopp utanför sjukhus har kompetens i och vågar utföra barn-HLR. I Sverige saknas nationella riktlinjer för vilka familjer som ska erbjudas utbildning i barn-HLR före utskrivning eller i nära anslutning till diagnos. Det är rimligt att tro att detta leder till en ojämlik vård för denna grupp av svårt sjuka barn och deras redan utsatta familjer.

Syfte med doktorandprojektet

Det övergripande syftet med detta projekt är att optimera utbildningsinsatser i barn-HLR för familjer till barn med ökad risk för hjärtstopp utanför sjukhus samt som en följd av detta stärka föräldrarna och sannolikt öka överlevnaden hos de här gruppen barn.

Det övergripande syftet innefattar de särskilda mål som finns för varje delstudie:

  1. Identifiera och beskriva rutiner för utbildning i barn-HLR för familjer på barnkardiologiska kliniker över hela Sverige samt utforska sjuksköterskors och läkares erfarenheter av HLR-utbildning för involverade familjer.
  2. Genom att skapa koncensus bland barnkardiologer i Sverige fastställa vilka familjer som ska prioriteras och erbjudas utbildning i barn-HLR med hänsyn till de behov och risker som är förknippade med särskilda riskgrupper.
  3. Att bedöma praktiska färdigheter före utbildning i barn-HLR samt följa de praktiska färdigheterna på kort- och långsikt efter utbildning i barn-HLR.
  4. Att utforska hur utbildning i barn-HLR påverkar självförtroende och tilltron till den egna förmågan att utföra barn-HLR och i vilken utsträckning utbildning i barn-HLR bidrar till att stärka föräldrarna.

Genom att belysa dessa specifika mål syftar projektet till att ge ökade insikter om optimalt utnyttjande av resurser gällande vilka familjer som alltid ska erbjudas utbildning i barn-HLR, förbättra kvaliteten på vården för barn med hjärtsjukdomar samt öka viljan att ingripa hos berörda föräldrar.

Projektets betydelse

Resultaten från detta doktorandprojekt kommer att kunna bidra till att förbättra utformningen av rutiner för utbildning i barn-HLR för föräldrar till ett barn med hjärtsjukdom och ökad risk för hjärtstopp, säkerställa att deltagarna behåller praktiska färdigheter över tid och är förberedda på att reagera effektivt i kritiska situationer. Genom att utveckla strategier som förbättrar föräldrars handlingsberedskap i en livshotande situation bidra till ett bättre omhändertagande av barn med hjärtsjukdom och ökad risk för hjärtstopp utanför sjukhus.

Medverkande

Doktorand: Helena Roos

Huvudhandledare: Ewa-Lena Bratt

Bihandledare: Sepideh Olausson, Anders Nygren