Personcentrerad intervention med E-hälsa
Kort beskrivning
Forskningen inriktas främst på att utveckla nya kunskaper för att kunna designa personcentrerade fysioterapeutiska behandlingsprogram för personer med långvarig generaliserad smärta, fibromyalgi eller reumatisk sjukdom.
Forskningsprojekt
Interventioner för att förbättra fysisk funktion, symtom och allmän hälsa
Effekter av fysisk aktivitet/träning har studerats i flera randomiserade kontrollerade behandlingsstudier. Person-centrering i interventionerna innebär att behandlingarna planeras tillsammans med enskilda deltagare utifrån deras resurser, kapaciteter och begränsningar. Studierna har visat att fysisk träning med person-centrerat förhållningssätt medför goda hälsoeffekter för personer med generaliserad smärta, fibromyalgi eller reumatoid artrit i form av förbättrad allmän hälsa, välbefinnande, fysisk kapacitet samt minskning av symtomens svårighetsgrad (smärta, trötthet).
I ett pågående projekt undersöks hur personcentrerad guidning och eHälsa används för att stödja hållbar fysisk aktivitet och förmåga att hantera smärta och andra symtom hos personer med utbredd smärta. Mer information:
Personcentrerad intervention med eHälsa för att stödja fysisk aktivitet och hantering av symtom för hållbara hälsoeffekter hos personer med långvarig generaliserad smärta.
Publikationer och avhandlingar:
Deltagare
- Kaisa Mannerkorpi, professor, leg fysioterapeut, kaisa.mannerkorpi@gu.se
- Anna Bergenheim (tidigare Ericsson), med dr, leg sjukgymnast, anna.c.bergenheim@vgregion.se
- Anette Larsson, med dr, leg fysioterapeut anette.e.larsson@vgregion.se
- Sofia Juhlin, doktorand, leg fysioterapeut, sofia.juhlin@vgregion.se