Länkstig

Phatthranit Phattharapornjaroen: Kapacitetsökning vid katastrofer

När antalet katastrofer och allvarliga händelser ökar blir beredskapen för effektiva sjukvårdsinsatser allt viktigare. Phatthranit Phattharapornjaroen har skapat ett nytt koncept för flexibel kapacitetsökningsförmåga vid katastrofer. Hennes avhandling beskriver konceptet och bedömer hur väl det kan genomföras och tillämpas.

Bild
Phatthranit Phattharapornjaroen, akutläkare på Faculty of Medicine Ramathibodi Hospital, Bangkok, och doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Göteborg.

PHATTHRANIT PHATTHARAPORNJAROEN
Disputation: 7 juni 2024 (klicka för mer info)
Doktorsavhandling: Flexible Surge Capacity in Disasters and Major Incidents
Ämnesområde: Kirurgi
Sahlgrenska akademin, Institutionen för kliniska vetenskaper

Vad är bakgrunden till din avhandling?
– Antalet katastrofer och allvarliga händelser har ökat under de senaste decennierna. Dessa kriser uppstår från olika källor. Det är naturkatastrofer som översvämningar och jordbävningar, mänskligt orsakade konflikter som krig och terrorism, och folkhälsokriser som ebolautbrottet eller covid-19-pandemin, säger Phatthranit Phattharapornjaroen.

Hon är akutläkare vid Faculty of Medicine Ramathibodi Hospital i Bangkok och doktorerar nu vid Institutionen för kliniska vetenskaper i Göteborg.

– Sådana händelser medför stora ekonomiska kostnader och påfrestningar på hälso- och sjukvårdssystemen som leder till ytterligare förluster av liv.

Avhandlingens omslagsillustration. Visar ett samhälle som står inför olika hot där samarbete mellan flera myndigheter syftar till att hjälpa drabbade individer och infrastruktur.

Studier gjorda i Bangkok

Vad handlar din forskning om?
– Avhandlingen beskriver ett nytt koncept som kallas ”Flexible Surge Capacity” (FSC) och handlar om att förbättra hälso- och sjukvårdens kapacitetsökningsförmåga. Studierna började med att utveckla ett konceptuellt ramverk för att illustrera en strategi för denna samhällsresurs. Ramverket lade grunden för senare studier om genomförbarhet och tillämplighet.

Hur gick införandet av FSC-konceptet till?
– Genomförbarheten undersöktes genom en tvärsnittsstudie i Bangkok. Konceptet implementerades när sjukhusen var överbelastade på grund av pandemin. FSC-konceptet användes för att öka tillgången till vård. Data samlades in genom observation och enkätundersökningar. Dessutom användes konceptet i ett scenario där sjukhuset stod inför överhängande hot som krävde evakuering med hjälp av lokala och externa resurser. Tillämpningen av konceptet på evakuering av sjukhus genomfördes framgångsrikt genom en samverkansövning efter konceptet Three Level Collaboration (3LC). Vid övningen mättes nivåerna av samarbete, lärande och nyttan av FSC-konceptet.

Figur 8, sidan 49. Det konceptuella ramverket för sjukvårdens kapacitetsökningsförmåga (FSC) illustrerar integrationen av ytterligare samhällsresurser i det befintliga ramverket som tidigare endast förlitade sig på resurser från sjukvårdssystemet.

”Konceptet visade sig effektivt”

Vilka är de viktigaste forskningsresultaten och vilken praktisk nytta kan de ge?
– FSC-konceptet är genomförbart i ett samhälle där det finns en tydlig skillnad mellan tillgång och efterfrågan på sjukvård, som förvärras under kriser. Dessutom har konceptet visat sig vara effektivt vid olika incidenter, särskilt när sjukhus är i riskzonen och behöver hjälp eller evakueringsåtgärder. Avhandlingen fungerar som en omfattande länk mellan forskning om komplexa ingripanden och införandet av dem i sjukvårdssystemet.

”En trevlig överraskning”

Vad har varit roligt och vad har varit utmanande med ditt doktorandprojekt?
– Det roligaste och mest givande var det fina samarbetet med de samhällsresurser som testade konceptet. De visade väldigt stort engagemang och kapacitet, och det var en trevlig överraskning. Men det kommer att bli en utmaning att sätta upp en systematisk och digital process för att registrera och mobilisera dessa samhällsresurser när deras hjälp behövs, säger Phatthranit Phattharapornjaroen och tillägger:

– Våra metoder för forskning på katastrofer och hot mot folkhälsan var blandade, och de integrerade kvalitativa och kvantitativa metoder. Att se till att dessa metoder kompletterade varandra var en utmaning redan från början.

Text: Jakob Lundberg

LÄS MER

Phatthranit Phattharapornjaroen är en av forskarna inom Centrum för katastrofmedicin

Här kan du läsa mer om forskningsprojektet Flexibel kapacitetsökning i katastrofer och allvarliga händelser