Photography and the Glitch
Kort beskrivning
I detta forsknings- och samarbetsprojekt mellan HDK-Valand och Hasselbladsstiftelsen undersöks glitchens roll inom fotografi, som form, metafor och metod, med särskilt fokus på digitala kulturer och nätverk. Vårt mål är att definiera hur glitcher på olika sätt kan påverka tekniska system, rådande kunskap, klassificeringar och maktsystem.
Sedan 2005 har allt fler konstnärer börjat intressera sig för glitchens potential – dvs. där processer och estetik baseras på visuella störningar som åstadkoms med digital teknik. I Photography and the Glitch undersöker forskarna den digitala tekniken ur ett antal andra aspekter än de rent tekniska – bland annat de diskursiva, rumsliga, sociala och politiska mekanismerna.
Forskningsprojektet består sålunda av flera delar, varav en handlar om den ”glitchade” kroppen i form av hud, kamouflering och hybriditet. Här har Legacy Russell med sin bok Glitch feminism Manifesto från 2020 gjort ett viktigt bidrag. Genom att omfatta sådant som oläslighet, oregerlighet, sårbarhet och förlorad kontroll öppnar begreppet glitch för posthumana och icke-mänskliga relationer och synintryck. En annan del handlar om glitchen som en bugg (på engelska bug, insekt) med begreppet "insektsmedia" som inspirationskälla (från Jussi Parikkas bok Insect Media, An Archeology of Animals and Technology från 2010.) ”Buggens” roll när det gäller kamouflering och övergångar ger oss möjlighet att betrakta dagens digitala och internetdelade bilder ur ett insektsperspektiv.
En annan punkt i fokus är icke-mänskliga inverkningar och influenser – från både den maskinella världen och naturen. Här erbjuder Joanna Zylinskas publikation Nonhuman Photography från 2017 viktiga mediespecifika observationer.
Med ett tvärvetenskapligt förhållningssätt till ämnet bjuder Photography and the Glitch in konstnärer och forskare till samtal om hur glitchen kan inspirera till nya sätt att betrakta och skapa bilder och i slutändan engagera sin omvärld.
Inom ramen för projektet kommer ett antal offentliga symposier och utställningar att arrangeras samt publikationer ges ut under perioden 2021-2025.