Bild
Länkstig

Pollinatorer och pollineringstjänster under global förändring

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projekttid
2019 - pågående
Projektägare
Institutionen för biologi och miljövetenskap

Finansiär
Carl Tryggers Stiftelse (2021) och Knut och Alice Wallenberg Foundation (2019)

Kort beskrivning

Pollinatorer står för närvarande inför flera hot på grund av mänskliga aktiviteter, såsom exponering för bekämpningsmedel, klimatförändringar och förändrad markanvändning. Inte bara pollinatörerna själva är hotade, utan även pollineringstjänsterna de tillhandahåller, eftersom många växter är beroende av insektspollinering. I flera projekt försöker vi förstå effekterna av miljöförändringar på pollinatörer och pollinering.

Pollinatorer och deras bidrag till vilda växters reproduktion i Arktis och subarktis

Arktis - den snabbast värmande biomen - har relativt få pollinatorarter, men ändå investerar många arktiska växter avsevärda resurser för att locka till sig pollinatörer. Med hjälp av fältobservationer och experimentell manipulation av blommor vill vi belysa det nuvarande bidraget från insektspollinering till växternas reproduktion i Arktis. Denna information kommer att göra det möjligt för oss att bättre förstå de sannolika effekterna av global uppvärmning på pollinatorer och pollinering i framtiden.
 

Effekten av jordbruksmetoder på pollinatorer och pollineringstjänster

75 % av globalt viktiga grödor är beroende av insektspollinering för fruktsättning eller frön ännu. Trots deras bidrag till livsmedelsproduktionen kan pollinatörer och pollineringstjänster vara i riskzonen på grund av jordbruksmetoder. Framför allt vet vi ännu inte i vilken utsträckning odling av grödor utanför deras ursprungsområde orsakar minskade pollineringstjänster på grund av en felmatchning mellan grödor och pollinator. Det övergripande syftet med projektet är att fastställa konsekvenserna av oöverensstämmelse mellan grödor och pollinerare för grödors produktivitet över hela världen.