
Pollinatorer och pollineringstjänster under global förändring
Kort beskrivning
Pollinatorer står för närvarande inför flera hot på grund av mänskliga aktiviteter, såsom exponering för bekämpningsmedel, klimatförändringar och förändrad markanvändning. Inte bara pollinatörerna själva är hotade, utan även pollineringstjänsterna de tillhandahåller, eftersom många växter är beroende av insektspollinering. I flera projekt försöker vi förstå effekterna av miljöförändringar på pollinatörer och pollinering.
Pollinatorer och deras bidrag till vilda växters reproduktion i Arktis och subarktis
Arktis - den snabbast värmande biomen - har relativt få pollinatorarter, men ändå investerar många arktiska växter avsevärda resurser för att locka till sig pollinatörer. Med hjälp av fältobservationer och experimentell manipulation av blommor vill vi belysa det nuvarande bidraget från insektspollinering till växternas reproduktion i Arktis. Denna information kommer att göra det möjligt för oss att bättre förstå de sannolika effekterna av global uppvärmning på pollinatorer och pollinering i framtiden.





Bevarandet av vilda bin på svenska västkusten
Den pågående minskningen av biologisk mångfald bland pollinerande insekter hotar ekosystemens funktion. Ändå förbises pollinatörer ofta i bevarandearbete, och det är oklart vilken roll skyddade områden spelar för att bevara pollinatörer. För att vända trenden med minskande pollinatörer måste bevarandearbetet vara effektivt, hållbart och inkludera relevanta intressenter.
Vilda bin och honungsbin är båda viktiga pollinatörer av vilda växter och grödor, men det finns oro för att tambin kan påverka vilda bipopulationer negativt. Dessa farhågor kan dock motverka bevarandearbetet genom att skapa motsättningar mellan naturvårdare och biodlare, vilket försvårar möjligheten till en gemensam röst för bibevarelse.
Det övergripande målet med projektet är att undersöka skyddade områdens betydelse för bevarandet av vilda bin samt att identifiera förvaltnings- och kommunikationsinsatser som gynnar biodiversitet. Vi kommer att kartlägga sammansättningen av bisamhällen (t.ex. artrikedom, mångfald) i skyddade områden i relation till deras förvaltning och i jämförelse med icke-skyddade områden, samt kvantifiera graden av konkurrens mellan honungsbin och vilda bin. Dessutom kommer vi att utvärdera befintliga kommunikationsinsatser och undersöka hur socialt lärande kan minska hinder för bibevarelse.
