- Hem
- Forskning
- Hitta forskning
- Sambandet mellan ADHD, smärta och inflammation
Sambandet mellan ADHD, smärta och inflammation
Anna Spyrou träffar Sara Lundqvist för att diskutera sitt doktorandprojekt om ADHD, smärta och inflammation
Först och främst undrar jag om du kan berätta lite om dig själv?
Jag är överläkare i Barn och ungdomspsykiatri och doktorand. Jag läste läkarutbildningen i Umeå och efter några spridda vikariat och en partner som ville hem till Göteborg så gjorde jag AT i Kungälv och fortsatte direkt med ST på BUP i Göteborg. På anställningsintervjun hade jag med min äldsta son som då var 6 mån, i sommar fyller han 16 år. Inom barnpsykiatrin har jag jobbat brett i öppenvården med alla typer av patienter och all typ av psykiatrisk problematik hos barn och unga.
Du är doktorand vid GNC, vad handlar ditt projekt om?
Under en period var jag konsultläkare i teamet för kronisk smärta hos barn och det gjorde mig nyfiken på kopplingen mellan ADHD och smärta och inflammation. Det blev startskottet till mitt avhandlingsarbete som handlar just om sambandet mellan ADHD, smärta och inflammation. Jag är väldigt nyfiken som person och jag stimuleras av känslan av att det finns mer att förstå och den känslan hade jag och har fortfarande i mötet med våra barn och unga med ADHD.
Din första publicerade artikel handlade om sambandet mellan ADHD, smärta, inflammation och livskvalitet hos barn och ungdomar. Berätta för oss om denna studie. Vilken typ av smärta undersökte ni?
Vi frågade barn och unga och deras familjer när de kom på besök till BUP på sitt första besök om de ville vara med i studien och svara på frågor om hur de upplever funktionell smärta (smärta i form av huvudvärk och magont med okänd orsak ). Vi frågade alla barn och unga oavsett grunddiagnos. Det som var gemensamt för gruppen var just att de hade en kontakt med specialistpsykiatrin.
Vilka resultat kom ut av den första rapporten? Förväntade du dig dessa resultat?
Vi upptäckte att barnen som har kontakt med Barn och Ungdomspsykiatrin upplever mycket smärta och särskilt flickor upplever mer magont än flickor utan psykiatrisk problematik. Inom gruppen barn och unga med psykiatriska tillstånd upplevde barn och unga med neuropsykiatriska svårigheter mer smärta än barn och unga med depression och ångest.
Vilken betydelse har resultaten i praktiken och därmed för kliniskt arbete?
Jag hoppas att uppmärksamheten på att barn inom psykiatrin är en sårbar grupp avseende upplevd smärta ska öka. Jag hoppas vi ska förstå mer om hur hjärnan fungerar och vilken betydelse det har för utryck av sjukdom och hälsa.
Om du fick chansen att göra om den här studien, är det något du skulle göra annorlunda?
Det hade varit bra om vi hade hittat ett validerat formulär som vi kunde använda i stället för att göra ett eget. Selektionen av barn och indelningar i diagnostiska grupper var väldigt sårbar då en så pass stor del av barnen var fortsatt under utredning och inte hade fått någon slutgiltig diagnos. Det var också en barngrupp inom öppenvård och eftersom vissa diagnostiska tillstånd i huvudsak tas om hand om i slutenvård så blev vissa diagnosgrupper väldigt små.
Din andra artikel är under granskning. Om du har möjlighet, kan du berätta lite för oss om denna artikel?
Det är en epidemiologisk studie där vi tittar på hur skolbarn svarat på en enkät, MeSHe (Mental health without boarders). Vi tittar på hur de svarat på frågor om psykiatrisk problematik och upplevd smärta, frekvens och intensitet.
Vad kommer den tredje artikeln att fokusera på?
Nästa artikel är en annan del av den epidemiologiska studien där vi tittat på psykiatrisk diagnos och somatiska sjukdomar.
5 intressanta fakta om dig själv
1. Några saker om mig som inte alla känner till är att jag förutom 3 barn och en sambo också lever med 2 sköldpaddor som heter Åskan och Mullret. De håller oss sysselsatta med knepiga kommunikativa utmaningar och ibland en del oro. En dröm hade varit att någon gång resa till Västindien och hjälpa till att vakta sköldpaddeägg och de nykläckta ungarna.
2. Jag är en aktiv person som gärna tränar så ofta jag hinner, både tyngdlyftning och Yoga.
3. Jag växte upp i Västerbotten och en sommar när jag var 12 år lärde jag mig åka enhjuling och jonglera vilket jag fortfarande kan, om än rätt så ringrostigt. När jag växte upp hade vi sommarställe vid östersjön och jag har alltid tyckt om att vistas vid och i vatten.
4. Jag tycker om att fjällvandra och fjäll-fiska. Som vuxen bor vi nu på andra sidan landet med vattnet fortfarande närvarande, i form av västerhavet och västkustregnet-:).
5. Jag lyssnar gärna på musik och har en väldigt bred smak och tycker om det mesta. Boksmaken däremot är smal men några riktiga favoriter och många hårt dissade, just nu är favoritförfattaren Per Olov Enqvist