Samverkanskapacitet, kvalitet och åldrande: En longitudinell studie av vård- och omsorgsintegrering
Kort beskrivning
Projektets syfte är att studera samverkan kring äldre med sammansatta vård- och omsorgsbehov med hjälp av återinskrivningsnivå som kvalitetsindikator.
Forskningsfrågor i projektet
- Varför har kvaliteten förändrats?
- Hur har samverkanskapaciteten förändrats och hur kan den förbättras?
- Hur är den relaterad till kvalitet: när, var, hur, varför är den lyckosam?
Metod och underlag i forskningen
Projektet utgår från Socialstyrelsens uppgifter om andelen oplanerade återinskrivningar till sjukhus inom 30 dagar bland multisjuka och sköra äldre 2010-11 och 2018-19 i alla 290 kommuner och 21 regioner.
Det möjliggör systematiska analyser med 52 fall av lokal-regional vård- och omsorgssamarbete i strategiska samverkansorgan, vilka utvärderats via en enkät till alla medlemmar efter mandatperioderna 2010-14, 2014-18 och 2018-22 med ett framgångsrikt fall som medverkar i projektet.
Samarbetspartner
Välfärd i förändring
Projektet tillhör forskningsplattformen Välfärd i förändring vid Institutionen för socialt arbete.
Välfärd i förändring (Vif) ägnar sig åt frågor och ingångar kring välfärd, arbetsmarknad och särskilda gruppers förhållanden i välfärden.
Forskning om välfärdsförändring i allmänhet och förändrad samordning i synnerhet
I den digitala webbinarieserien om socialt arbete, Morgonwebbinariet (göteborgsregionen.se), presenterar Stefan sin forskning om välfärd i förändring med fokus på äldreomsorg.
– Jag pratar om teorier och forskningsrön kring välfärdsförändring i allmänhet och förändrad samordning av äldreomsorg och sjukvård i synnerhet.
Varför fokus på just äldre och vård?
– Vi har en välfärd som utmanas på olika sätt. Detta gäller inte minst förändringarna de senaste 40 åren om hur äldreomsorg och vård samordnas. Jag vill ge en inblick i hur och varför samordningspolitiken förändrats på det nationella planet och i praktiken på kommunal och regional nivå. Vilken samordningspolitik är möjlig, hur har den förändrats, och hur väl fungerar den?
Presentationen bygger på det pågende projektet som Stefan är projektledare för. Projektet är finansierat av FORTE Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, inom programmet Vård och omsorg i samverkan – för ett jämlikt, delaktigt och värdigt åldrande (2022-26).
Forskare vid Institutionen för socialt arbete studerar sociala problem, deras orsaker och konsekvenser för individ, grupp och samhälle.
Om forskningsverksamheten vid Institutionen för socialt arbete
Forskningsprojekt hos oss bedrivs inom forskningsplattformar och i forskningsnätverk. I plattformarna och nätverken medverkar både enskilda forskare och forskargrupper.