Obesitas är ett globalt hälsoproblem som ofta börjar redan under barndomen. Sara Berggren har undersökt hormonet osteocalcin och dess kopplingar till barns kroppssammansättning, tillväxt och kognitiva utveckling. Fynden kan få betydelse för framtida hälsoråd.
Osteocalcin produceras i benvävnaden och nivån är som högst under livets första år. I sin avhandling har Sara Berggren studerat detta hormons koppling till barns framtida hälsa. Hon har också undersökt föräldrars syn på barns vikt för att förbättra vården av barn med övervikt och obesitas.
– Vi såg att föräldrar till barn med övervikt eller obesitas sällan noterade att deras barn vägde för mycket. Det kan försvåra hälsofrämjande insatser, eftersom insikten om problemet är avgörande för att kunna börja ett förändringsarbete, säger Sara Berggren, som är distriktsläkare vid Vårdcentralen Hylte och doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper.
Kopplat till intelligens
En annan del av forskningen handlar om hormonet osteocalcin och dess koppling till barns utveckling. Sara Berggren har visat att hormonnivåerna tidigt i livet hänger samman med både kroppssammansättning och kognitiv utveckling flera år senare.
– Osteocalcin hos treåriga flickor var kopplat till mängden fettmassa vid åtta års ålder, medan hormonet hos pojkar vid fem års ålder var kopplat till fettfri massa, såsom muskler och skelett, säger Sara Berggren och fortsätter:
– Dessutom fann vi att osteocalcin vid fyra månaders ålder var kopplat till både intelligens och motorisk utveckling vid fyra års ålder.Att osteocalcin tidigt i livet är kopplat till senare tillväxt, kroppsammansättning och hjärnans utveckling blir särskilt intressant eftersom nivåerna av hormonet också är kopplat till förlossningssätt och amning, faktorer som går att påverka.
Kan påverka folkhälsan
Vilken praktisk nytta kan dina forskningsresultat ge? – Om ytterligare forskning kan visa att våra fynd har orsakssamband, så kan kunskapen om osteocalcin få stor betydelse för framtida folkhälsa och de råd man ger till föräldrar.
Vad har varit roligast och mest givande med doktorandprojektet? – Det har varit fantastiskt intressant att få djupdyka i detta relativt okända fält. Och det har varit väldigt givande att vara en del av Tillväxtprojektet Halland och umgås med kollegor från olika professioner för att tillsammans skapa bättre förutsättningar för morgondagens människor.
Och det jobbigaste? – Ibland är det frustrerande att många saker går långsamt i forskningsvärden och att det fortfarande är mycket som vi vet så lite om.