Bild
Länkstig

Scandinavian Surgical Outcomes Research Group - SSORG

Forskningsgrupp
Pågående forskning
Projektägare
Institutionen för kliniska vetenskaper

Kort beskrivning

SSORG-nätverket grundades 2008 av kolorektalkirurger i Danmark och Sverige. Sekretariatet finns vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset - Kirurgi Östra och tillhör Avdelningen för kirurgi, Institutionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin.
Syftet med SSORG är att studera, utvärdera och jämföra kirurgiska behandlingsalternativ ur ett brett patient- och vårdvetenskapligt perspektiv med fokus på komplikationer, hälsoekonomi, funktionella störningar, livskvalitet och bemötande.
De flesta medarbetarna (läkare och sjuksköterskor) har sin bas i klinisk tjänstgöring och arbetar deltid med forskning inom SSORG. Målet är att hålla ihop klinik och forskning för att aktivt bearbeta kliniska frågor med egen forskning.
Den svenska delen av SSORG bedriver studier med två huvudinriktningar: minimalinvasiv kirurgi och kolorektal- och analcancer.

Pågående och kommande projekt

EXCEED

Studien är en multinationell blindad randomiserad kontrollerad studie (RCT). Studien undersöker två typer av ileocekal resektion för Crohns sjukdom, där standardresektion jämförs med en utökad mesenterisk resektion.

Studien är designad som en superiority-studie med två grupper och totalt 204 deltagare. Syftet är att undersöka om utökad borttagning av mesenteriet vid Crohns sjukdom kan minska återfall. Det primära utfallet är återfall vid endoskopisk undersökning 12 månader efter operation.

Studiestart 1 oktober 2024 och inkludering beräknas pågå i 3 år.

För kontakt och mer information: Jens.Kristian.Baelum@rsyd.dkwww.exceed-study.com

WASA - Walking and sitting difficulties after APE

Studien är en randomiserad internationell multicenterstudie som undersöker effekterna av ett träningsprogram för patienter som genomgår abdominoperineal eller extralevatorabdominoperinal excision på grund av rektalcancer.

Det är en superiority-studie med en interventions- och en kontrollarm som ska inkludera 300 deltagare, 150 per arm. Det primära utfallet mäts 6 månader efter operationen.

Studiestart planeras under våren 2025 och inkluderingen planeras pågå 3–4 år.

För kontakt och mer information: charlotta.e.larsson@vgregion.se

Medarbetare vid SSORG Göteborg

Sekretariatets kärnverksamhet består av våra forskningssköterskor som har kontakt med deltagande center, kontaktar studiedeltagare vid inklusion och uppföljning samt efterfrågar journalkopior:

Carina Rosander, kontaktar patienter som fått stomi för tjock-eller ändtarmscancer och ingår i studien StomaFUNQ.

Anette Wedin, sköter journalrekvisioner och har kontakt med patienter som har analcancer och som ingår i studien ANCA II. Hon kontaktar även patienter i StomaFUNQ. Utanför SSORG arbetar hon på en kirurgisk akutvårdsavdelning.

Elisabeth González, kontaktar patienter som diagnostiserats med ändtarmscancer och kan ingå i studien LIMERICK eller som deltar i studien WoW. Hon har även kontakt med de kliniker som ingår i dessa studier. Utanför SSORG arbetar hon på en kirurgisk avdelning för patienter med sjukdom i tjock- och ändtarm.

Här arbetar även administrativ personal och statistiker:
 

Carolina Ehrencrona, forskningsadministratör
Sköter om enhetens databaser och administration som gäller datahantering.

Rebecka Levenskog, forskningsadministratör (föräldraledig)
Hanterar det mesta administrativa runt enheten samt biobanksavtal och etikansökningar.

Erik Samuelsson, assistent
Sköter den dagliga administrationen, bygger inmatningsdatabaser och eCRF samt matar in frågeformulär.

Ying Li, docent, statistiker
Avdelning för samhällsmedicin och folkhälsa

Rode Grönkvist, statistiker
Avdelning för samhällsmedicin och folkhälsa

Seniora forskare och deras forskningsområden:

Eva Angenete, professor, överläkare
Intuitionen för kliniska vetenskaper, Sahlgrenska akademin
Kirurgi Östra, Sahlgrenska universitetssjukhuset

Bedriver studier som syftar till att förbättra överlevnaden och livskvaliteten att till förändringar hos patienter med ändtarms- och analcancer. Aktuella studier undersöker livskvalitet, funktionellt och onkologiskt utfall. Forskningen undersöker också behovet av kirurgi vid cancer i ändtarmen, både i förhållande till förbehandling med strålning och cellgifter samt utrymning av laterala körtlar för att förhindra återfall. Forskningsprogrammet innehåller också translationella studier för att identifiera eventuella markörer som kan förutsäga hur tumörer svarar på onkologisk behandling.

Eva Haglind, professor emerita, överläkare
Kirurgi, Sahlgrenska universitetssjukhuset/Östra
Forskar framför allt om minimalinvasiva ingrepp och återhämtning efter kirurgi på grund av cancer i tjock- och ändtarm samt prostatacancer. Studierna undersöker kliniska och funktionella utfall, patientrelaterade aspekter samt hälsoekonomi. Forskningsprogrammet undersöker även behandling med sköljning av bukhålan vid divertikulit med peritonit, både kliniskt och translationellt involverade mekanismer.

Jennifer Park, docent, överläkare
Kirurgi Östra, Sahlgrenska universitetssjukhuset
Studera betydelsen av radiologiska undersökningar hos patienter med nyupptäckt ändtarmscancer. Studierna undersöker klinisk jämförbarhet mellan två radiologiska metoder samt om preoperativa radiologiskt identifierade faktorer kan ha betydelse för prognos av postoperativa komplikationer och återfall.

Charlotta Larsson, överläkare
Kirurgi Östra, Sahlgrenska universitetssjukhuset
Forskar om tjock- och ändtarmscancer och bäckenbottenbesvär.

Adiela Correa Marinez, överläkare
Kirurgi Östra, Sahlgrenska universitetssjukhuset
Studerar hur typ av kolostomikonstruktionen vid avlastning i samband med cancer i tjock- och ändtarmen och påverkar risk för komplikationer både vad gäller stomin och senare kirurgi.

Kevin Afsari, överläkare
Kirurgi Östra, Sahlgrenska universitetssjukhuset
Forskar om funktionellt utfall och upplevelse vid akut jämfört med planerad kolostomiuppläggning i samband med tjock- och ändtarmscancer.

Nuvarande doktorander och deras projekt:

Andreas Samuelsson, överläkare
Kirurgkliniken, Norra Älvsborgs Länssjukhus
Avhandlingen baseras på en registerbaserad, nationell studie av implementering av laparoskopisk lavage vid varig peritonit på grund av brusten tarmficka, med värdering av utfall som risk för ytterligare operation, funktionellt resultat samt livskvalitet.
Disputation 15 november 2024

Sophia Waldenstedt, specialistläkare
Transplantationscentrum, Sahlgrenska universitetssjukhuset
Avhandlingen behandlar lokalrecidiv vid ändtarmscancer med fokus på riskfaktorer, diagnostisering och livskvalitet.
Disputation 5 december 2024

Daniel Rydbeck, överläkare
Kirurgi Östra, Sahlgrenska universitetssjukhuset
Avhandlingen behandlar aspekter av tid i förhållande till cancer i tjock- och ändtarmen och icke-operativ behandling av ändtarmscancer, så kallad Watch-and-Wait.
Disputation 17 januari 2025

Erik Sinclair, specialistläkare
Kirurgkliniken, Norra Älvsborgs Länssjukhus
Avhandlingen behandlar betydelsen av mikorbiota och immunologi samt verkningsmekanismer av minimalinvasiv behandling av komplicerad divertikulitsjukdom.

Maria Reinwalds, avancerad specialistsjuksköterska
Kirurgi Östra, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Avhandlingen behandlar patienternas upplevelse av hälsa och livskvalitet vid diagnos och behandling av cancer i tjock- och ändtarmen.

Nina Fanni, specialistläkare
Onkologiska kliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset
Avhandlingens syfte är att undersöka patientens uppfattning om bot och hur det påverkar livskvalitet hos patienter med anal, tjock- och ändtarmscancer som får kirurgisk eller onkologisk behandling i botande syfte. Genom att studera uppfattning om bot och identifiera eventuella faktorer som påverkar hoppas vi kunna bedöma om det finns behov att samtala om det under uppföljning och därigenom förbättra vården för canceröverlevare.

MEDLEMMAR I DET UTÖKADE NÄTVERKET

Jacob Rosenberg, professor, overlæge
Herlev Hospital, Afdeling for Mave-, Tarm- og Leversygdomme

Mark Bremholm Ellebæk, professor, ledende overlæge
Odense Universitets Hospital, Kirurgisk Afdeling
Jens Kristian Bælum, speciallæge i kirurgi
Odense Universitets Hospital, Kirurgisk Afdeling