Bild
många tablettkartor
Foto: Christine Sandu
Länkstig

SHIP: Patientsäkerhet

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projekttid
2022 - pågående
Projektägare
SHIP

Kort beskrivning

Att stödja och ge förutsättningar för sköra äldre personer att självständigt, eller med stöd av närstående, hantera sina läkemedel – en interventionsstudie inom nära vård

Enligt Socialstyrelsen blir cirka 35 000 äldre i Sverige varje år så sjuka av sina läkemedel att de måste få sjukhusvård och 60 procent av de fallen anses kunna undvikas. Det finns därför behov av att utveckla systematiska och säkra arbetsmodeller som stödjer sköra äldre personers möjlighet att hantera sin medicinering på ett tryggt och säkert sätt, särskilt efter dennes övergång från sjukhuset till det egna hemmet. Föreliggande projekt avser att utveckla, implementera och utvärdera en sådan arbetsmodell.

Patientgrupp med omfattande behov 

 

Äldre personer löper hög risk för potentiell felmedicinering, vilket kan förvärras av deras behov av omfattande läkemedelsbehandling av flera kroniska tillstånd. På grund av brister i kommunikationen mellan vårdgivare ökar risken för medicineringsfel ytterligare. För att säkra äldre personers läkemedelsbehandling behöver patientens användning av läkemedel stå i fokus, där personens samlade sjukdomsbild och dennes förutsättningar att följa förskrivningen behöver utgöra grunden.

 

Bakgrund 

Äldre sköra personer har ofta omfattande läkemedelsbehandling av flera kroniska tillstånd. Inte sällan sköter de sin läkemedelsbehandling själv eller med stöd av närstående. Under en sjukhusvistelse sker ofta justering av den sköra äldre personens medicinering. Det är då viktigt att personen är delaktig i beslut, och får rätt förutsättningar att följa förskrivningen på bästa möjliga sätt. Nuvarande omfattning av läkemedelsfel i äldre personens övergångar i vården indikerar att dessa förutsättningar inte ges och är inte sällan orsak till återinskrivning i slutenvård.

Syfte

Föreliggande projekt syftar till att stödja och ge förutsättningar för sköra äldre personer att självständigt, eller med stöd av närstående, hantera sina läkemedel på ett säkert sätt efter övergången från sjukhus till hemmet

Metod 

Projektet består av fyra delstudier där studie 1 – 3 avser utforska de främjande och hindrande faktorer, på olika organisationsnivåer och bland olika intressenter, som påverkar möjligheterna till en säker läkemedelsbehandling hos sköra äldre personer. Baserat på de inledande studiernas resultat, utvecklas och implementeras en arbetsmodell inom ramen för en intervention. Modellen ska tillgodose att sköra äldre personer får de förutsättningar som är nödvändiga för att de ska kunna hantera sin medicinering på ett tryggt och säkert sätt samtidigt som de upprätthåller autonomi och självständighet i sin läkemedelshantering (studie 4).

Förväntat resultat och nytta:

Hypotesen är att arbetsmodellen kommer att leda till bibehållen eller förbättrad förmåga hos den sköra äldre personen att hantera sin läkemedelsbehandling självständigt eller med stöd av närstående. Vidare är hypotesen att modellen ska leda till bibehållen eller förbättrad livskvalitet och minskad vårdkonsumtion. Detta kan i slutändan medföra förbättrade kliniska hälsoresultat, ökad egenkontroll, möjlighet att stanna kvar hemma och minskade vårdkostnader.


 

Forskare

Linda Åhlström
Ann-Sofie Magnusson
Marie Strid
Patrik Alexandersson
Martin Tirler