Försämrad tarmfunktion är vanligt efter operation av cancer i tjock- eller ändtarmen. Sofia Sandbergs doktorsavhandling ger nya kunskaper som kan bidra till att patienternas långvariga besvär minskar.
Cancer i tjock- eller ändtarm är en vanlig cancerform. Prognosen är i allmänhet relativt god och många patienter kan botas eller leva länge med sin sjukdom. Men efter operationen, där man tar bort den del av tarmen där tumören sitter och sedan kopplar ihop tarmen igen, kan tarmfunktionen försämras.
Eftersom tarm, urinblåsa och inre könsorgan ligger tätt intill varandra i lilla bäckenet är det vid ändtarmscancer också vanligt med försämrad urin- och sexuell funktion. För en del patienter kan inte tarmen kopplas ihop igen efter operationen. Dessa patienter får då i stället en påse på magen, en permanent stomi.
Uppföljning efter tre år
Vad handlar din forskning om? – Jag har undersökt hur tarm- och stomifunktion påverkas långsiktigt efter operation av tjock- och ändtarmscancer, och studerat patienternas upplevelse av sin tarm- respektive stomifunktion. Vi ville också identifiera riskfaktorer för dålig funktion och se vilka faktorer som påverkar om en patient upplever sig besvärad eller inte, säger Sofia Sandberg.
Hon forskar vid Institutionen för kliniska vetenskaper och är specialistläkare på kolorektalsektionen på kirurgkliniken Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Östra.
Det är väldigt givande med forskning som enkelt går att översätta till patientnytta
Tre av avhandlingens delarbeten bygger på två stora dansk-svenska studier av patienter med nydiagnostiserad cancer i tjock- eller ändtarm.
– Patienterna har följts upp med omfattande frågeformulär vid flera tidpunkter efter sin diagnos. Det fjärde delarbetet är baserat på Svenska kolorektalcancerregistret. I den studien har vi följt upp patienter tre år efter operation av ändtarmscancer.
”Viktigt bemöta farhågor”
Vilka är de viktigaste forskningsfynden? – Våra resultat visar att långsiktigt försämrad tarmfunktion är vanligt efter operation av ändtarmscancer. Och trots att funktionen inte förbättras med tiden så anpassar sig patienterna. Bland de patienter som i stället hade opererats för tjocktarmscancer, hade de flesta en bra funktion. Detsamma gäller de flesta av patienterna som hade fått en permanent stomi, berättar Sofia Sandberg.
Vilken patientnytta kan den här forskningen ge? – Vi såg tydligt att vad som besvärar en patient inte enbart beror på den faktiska funktionen. Det var också tydligt att alla symptom inte upplevs som besvärande. Att bemöta farhågor och förväntningar är därför viktigt redan före operation. Efter operation är det viktigt att tidigt upptäcka och behandla de symptom som faktiskt besvärar patienten, medan omfattande uppföljning sannolikt är onödig för nöjda patienter.
”Trevlig forskningsgrupp”
Vad har varit roligt och givande med doktorandprojektet? – Det är väldigt givande med forskning som enkelt går att översätta till patientnytta. Jag känner mig bekväm och trygg i att prata med patienterna om deras tankar kring hur det kommer att fungera med tarmen eller stomin, efter operation. Jag har också haft glädjen av att få vara en del av en mycket välfungerande och trevlig forskningsgrupp, SSORG.
Och vad har varit svårt? – Det har väl varit just det individuella. Jag ser i våra resultat, och även när jag träffar patienter, att det som fungerar bäst för en individ kanske inte är det optimala för någon annan. Och det måste man vara lyhörd för, så att det blir så bra som möjligt för varje patient.