Länkstig

Sophia Waldenstedt: Riskfaktorer och diagnostik vid återfall av ändtarmscancer

Publicerad

Varje år drabbas cirka 2 000 svenskar av ändtarmscancer, och för en del av dem som opereras kommer sjukdomen tillbaka. Sophia Waldenstedt har undersökt hur dessa återfall påverkar patienterna. Hennes forskning avslöjar viktiga tecken på återfall och betydande brister i cancerregistreringen.

Bild
Sophia Waldenstedt, kirurg på Transplantationscentrum och doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper.

SOPHIA WALDENSTEDT
Disputation: 5 december 2024 (klicka för mer info)
Doktorsavhandling: Local recurrence of rectal cancer: risk factors, diagnosis and quality of life
Ämnesområde: Kirurgi
Sahlgrenska akademin, Institutionen för kliniska vetenskaper

Operation är den vanligaste behandlingen för ändtarmscancer. Mellan fem och tio procent av patienterna som opereras får ett så kallat lokalt återfall där tumören växer tillbaka i lilla bäckenet. Dessa återfall är ofta svårbehandlade och orsakar stort lidande för patienterna.

Sophia Waldenstedt är kirurg på Transplantationscentrum på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper. I sin avhandling undersöker hon olika aspekter av dessa lokala återfall.

Hon har tittat på hur komplikationer under den första operationen kan kopplas till en ökad risk för återfall och vilka symtom som är vanligast vid återkommande tumörer. Dessutom har hon granskat hur lokalt återfall registreras i Svenska KoloRektalCancerregistret. Registret används för att utvärdera kvaliteten på cancervården och för forskning.

Avhandlingens omslagsbild. Rektalcancer och patienten bakom diagnosen. Skapad av Sophia Waldenstedt med hjälp av Microsoft Designer för att generera bilder.

Många återfall saknas i registret

Vilka är de viktigaste forskningsresultaten?
– Vi kom fram till att problem under operation för ändtarmscancer är kopplat till en ökad risk att få lokalt återfall av tumören. Detta kan vara viktigt att ta hänsyn till exempelvis i uppföljningen av dessa patienter. Vi såg att de flesta diagnosticeras med lokalt återfall utanför den planerade uppföljning som finns, och att de flesta har symptom vid diagnos, säger Sophia Waldenstedt, och fortsätter:

– Smärta verkar vara ett alarmsymptom för lokalt återfall och bör föranleda kontroll hos dessa patienter. Men det viktigaste fyndet tror jag ändå är att vi kunde konstatera att drygt 40 procent av alla återfall saknas i Svenska KoloRektalCancerregistret. Det är ett stort problem eftersom denna data används i stor utsträckning i bland annat forskning. Bristerna i registret kan leda till felaktiga slutsatser som i förlängningen får konsekvenser för patienterna.

Figur från avhandlingen. Symptom vid lokalt återfall av rektalcancer och biverkningar av behandlingen beskrivna av patienter i delarbete II och III, vilka i stor utsträckning är de samma.

Givande att intervjua patienter

Vad har varit roligt och givande med doktorandprojektet?
– Att få fördjupa sig vetenskapligt, och lära sig att både designa och genomföra egna studier. Men också att kritiskt granska andras studier med större fokus på den vetenskapliga metodikens betydelse. Jag har haft förmånen att få göra detta i den fantastiska forskningsgruppen SSORG där personer med olika kompetenser och erfarenheter bidrar till en väldigt bra forskningsmiljö. Det var också väldigt roligt och givande att intervjua patienter och höra deras berättelser om hur de påverkats av lokalt återfall och behandlingen som följt.

Och de största utmaningarna?
– En av de största utmaningarna har varit inhämtningen av journaler från hela landet som tog flera år att få klar. Detta beror både på att lagarna tolkas olika på olika sjukhus, och att det många gånger krävs mycket förarbete innan utlämningen av journaler kan påbörjas.

Text: Jakob Lundberg