ST4TE
Kort beskrivning
ST4TE är ett forskningsprojekt som studerar förhållandet mellan den gröna och digitala omställningen. Genom ett flerdimensionellt tillvägagångssätt vill forskarna i projektet också undersöka det som kallas den dubbla omställningen. Projektet syftar till att undersöka den dubbla omställningens inverkan på ojämlikheter mellan individer och territorier samt utforska hur befintliga ojämlikheter påverkar inställningar och möjligheter till det gröna och digitala. ST4TE använder både kvantitativa metoder (ekonometri, maskininlärning och "agentbaserad modellering") och kvalitativa metoder (narrativa intervjuer, fallstudier och workshops) för att analysera olika mönster av ojämlikhet och skapa skräddarsydda strategier för att motverka dessa.
Målen med forskningsprojektet är att:
- Förstå de olika drivkrafterna bakom den dubbla omställningen och mäta framstegen i olika europeiska regioner för att identifiera nivån av regional beredskap och befintliga eller potentiella sårbarheter.
- Identifiera olika typer av ojämlikheter såsom inkomst-, kompetens-, arbets- och hälsorelaterade ojämlikheter, samt ålder/kön och andra intersektionella ojämlikheter som uppstår eller förvärras på grund av den dubbla omställningen.
- Undersöka hur den dubbla omställningen kan förstärka befintliga ojämlikheter som leder till en negativ spiral av oönskade sociala effekter, eller ojämlikhet som blir större. Fokus kommer att ligga på fyra drivkrafter: politik, konsumtion, utbildning och STI (vetenskap, teknologi och innovation);
- Modellera effekterna av politiken kopplad till den dubbla omställningen, bedöma deras territoriella effekter, utveckla framåtblickande scenarier och definiera vägar framåt för ett kunskapsbaserat beslutsfattande med hjälp av verktyg och rekommendationer som tar itu med de negativa socioekonomiska effekterna.
- Maximera projektets synlighet genom att kommunicera och sprida ST4TE-aktiviteter, med tonvikt på politiskt engagemang och gemensam utformning av rekommendationer utifrån projektets resultat.
ST4TE har möjlighet att ge betydande bidrag kopplat till den dubbla omvandlingen av städer och regioner samt utformningen av social sammanhållning och platsbaserad innovationspolitik.
Deltagande forskare vid Institutionen för sociologi och arbetsvetenskap:
Sofia Strid (projektledare), docent
Helena Cleeve, postdoktor
Anna Davidsson, lektor
Martin Hultman, forskare
Sebastian Svenberg, postdoktor
Vad är den digitala, gröna och dubbla omställningen?
Den digitala omställningen är en följd av att vi använder allt fler digitala verktyg i vardagen och i arbetslivet. Verktyg som tidigare var analoga, som kartor, servicetjänster eller banktjänster, är nu ofta digitala. På samma sätt förändras många arbetsuppgifter genom att vi använder digitala system, och med hjälp av artificiell intelligens (AI) kan dessa system göra mer än tidigare. I många fall kan digital teknik ersätta vissa arbetsuppgifter och förändra hur vi arbetar.
Den gröna omställningen handlar om att vi förändrar samhället för att minska vår negativa påverkan på klimat och miljö. Det kan handla om att ändra hur vi lever, hur vi använder energi, eller att göra industrier mer miljövänliga. Ordet "klimatomställning" används också och kan innebära både att vi minskar våra utsläpp och anpassar oss till förändringarna i klimatet.
Den dubbla omställningen (på engelska "twin transition") är en term som beskriver hur den digitala och gröna omställningen påverkar varandra. Ett exempel är digitala möten som kan minska behovet av resor, vilket bidrar till minskade utsläpp. Men digitaliseringen är inte bara en lösning på miljöproblem – det är en komplex utveckling som påverkar oss på många sätt. I forskningsprojektet ST4TE undersöker vi hur den dubbla omställningen påverkar våra liv och samhället i stort. Vi är intresserade av hur denna omställning kan påverka olika människor i olika utsträckning och omfattning, och hur den kan genomföras på ett sätt som leder till en ökad jämlikhet.