Tänk dig att du kommit till Göteborg från ett utomeuropeiskt land för att studera. Du känner ingen, de kulturella skillnaderna är stora mot ditt hemland och det är mörkt och kallt. Dessutom kan vardagliga saker som tidigare tagits för givet plötsligt bli svåra.
– Att det inte går att handla med kontanter överallt var något jag lärde mig den hårda vägen, säger studenten Samia Ishaque, som ursprungligen är ifrån Ghana.
ATT INSE ATT KONTANTER inte fungerar överallt kan verka vara en bagatell, men det är bara en av alla de saker som svenskar tar för givet. Som internationell student, och då särskilt om du kommer från ett land utanför Europa, kan de kulturella skillnaderna skapa stress och psykisk påfrestning.
För att försöka överbrygga detta initierade studievägledarna vid Naturvetenskapliga fakulteten ett projekt med studentsstödjare. Eva-Lena Axelsson är studievägledare i molekylärbiologi och initiativtagaren bakom projektet.
– Vi informerar våra internationella studenter om väldigt mycket inför deras flytt hit, men en del frågor är svåra för oss att förutse. Därför ville vi involvera våra studenter i projektet, som vet vilka frågor som kan komma.
FEM HANDPLOCKADE studenter som redan läst ett år på Göteborgs universitet blev därmed mentorer för nya, internationella studenter. En av dem är Samia Ishaque som just nu läser masterprogrammet i miljövetenskap. Hon blev själv antagen sent och missade därmed en del information i början av sina studier, vilket hon upplevde som besvärligt. Därför var det en självklarhet att ställa upp som mentor för andra studenter.
– Det vi har försökt förmedla är känslan av att du inte är ensam, och att det alltid finns någon som kan hjälpa dig.
UNDER TOTALT TIO TRÄFFAR har mentorerna pratat om allt ifrån hur du skaffar ett id-kort, hur kollektivtrafiken funkar eller hur du kan hitta ett extrajobb till att tipsa om intressanta ställen och appar för studenter. De har också pratat om mer studierelaterade ämnen, som till exempel hur man hittar ett ämne för sitt mastersarbete. Ibland har de pratat kring ett tema och ibland bara varit tillgängliga för frågor. Förutom att sprida kunskap kring studentliv i Sverige har syftet med projektet varit att skapa nätverk mellan internationella studenter.
– Att bygga nätverk är viktigt, brukar jag säga. Du vet aldrig när du kan ha nytta av dina kontakter framöver, säger Eva-Lena Axelsson.
Samia Ishaque skulle absolut rekommendera sina medstudenter att vara studentstödjare i nästa omgång.
– Det är ett väldigt intressant projekt, och vi mentorer har också lärt oss nya saker av varandra. Vi har också lärt oss att samarbeta med studenter som läser helt andra utbildningar, vilket har gett oss mycket insikter.
Text & Foto: Camilla Persson
Om studentstödjarprojektet
Sedan 2021 tilldelar regeringen lärosäten i Sverige extra medel för att arbeta med studenters hälsa. På Göteborgs universitet finns möjligheten att söka medel för särskilda insatser. Studentstödjarprojektet för internationella studenter var en sådan satsning som beviljades medel under två år, och som inleddes under hösten 2024. Projektet ska nu utvärderas inför nästa år.