Bild
sustainable finance
Foto: Nattanan Kanchanaprat/Pixaby
Länkstig

Swedish Community for Sustainable Finance

Forskningsgrupp
Pågående forskning
Projektägare
Företagsekonomiska institutionen, Handelshögskolan

Kort beskrivning

Swedish Community for Sustainable Finance (SCSF) samlar forskare inom olika vetenskapliga discipliner från Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, samt en bred uppsättning kommersiella aktörer, inklusive SKF, Volvo Cars, Volvo Group, Getinge, Business Region Gothenburg och GU Ventures. Syftet är att underlätta samarbete och främja innovativa lösningar inom hållbar finansiering.

Bortom politiska mål och ansträngningar existerar ett reellt hot mot livet på jorden. Samtidigt kantas vägen mot nollutsläpp av utmaningar och det uppskattade investeringsgapet på 180-350 miljarder euro måste fyllas om vi ska kunna uppfylla de nationella och europeiska målen senast 2050. 

Hållbar finansiering är ett brett begrepp som i princip innebär att det finansiella systemet används som en katalysator för förändring - tre viktiga mekanismer upprepas i denna strävan:

  • Kanalisera finansiering och investeringar till hållbara projekt.
  • Att integrera hållbarhet i alla finansiella företagsrutiner för riskhantering. 
  • Att säkerställa transparens genom att utveckla ett konsekvent ramverk för hållbarhetsrapportering.

    SCSF arbetar aktivt för att uppfylla sitt syfte inom tre huvudområden:
  • Finansiering av övergången till nettonollutsläpp.
  • Finansieringens roll för att minska förlusten av biologisk mångfald.
  • Finansiering av den cirkulära ekonomin.

Finansiering av omställningen till Net Zero Transition

Ett gemensamt arbete tillsammans med Volvo Cars om att utveckla intern koldioxidprissättning har resulterat i en temakonferens, en masteruppsats och ett bokkapitel i Routledge Handbook of Green Finance. 

I det flervetenskapliga forskningsprojektet Financing the Transition towards a Net Zero Transport System är några av de viktigaste resultaten en uppskattning av finansieringsbehovet för det svenska vägtransportsystemet, en analys av det finansiella flödet i försörjningskedjan samt en serie workshops och seminarier om de finansieringsutmaningar och möjligheter som är förknippade med omställningen. 

I en pågående studie av nyligen införda regler för finansiella rådgivare samarbetar forskare från företagsekonomi och nationalekonomi med utvalda banker för att öka förståelsen för investerarnas hållbarhetspreferenser.

Finansieringens roll för att minska förlusten av biologisk mångfald

EcoComp är ett innovationsprojekt som syftar till att bygga en marknadsplattform för att matcha markägare med företag som enligt lag är skyldiga att, eller på frivillig basis skulle vilja, skydda områden med rik biologisk mångfald. 

BioPath är ett flervetenskapligt forskningsprogram som syftar till att integrera hänsyn till biologisk mångfald i ekonomiskt beslutsfattande. Med mer än 20 forskare, över 10 doktorander och postdoktorer och 34 kommersiella partners. Programmet kommer att sträva efter att aktivt förändra hur industrin och finansiella institutioner förhåller sig till den natur som de är beroende av. 

SamBio är ett lokalt och samverkande initiativ som syftar till att sprida kunskap om biologisk mångfald genom ökat samarbete, erfarenhetsutbyte och kapacitetsuppbyggnad, specifikt till näringsliv och barn.

En förebild för andra aktörer

Den finansiella tjänstesektorn har potential att vara ett grundläggande verktyg för att främja hållbarhet och fungera som en förebild för andra aktörer. Detta inkluderar, men är inte begränsat till, de som är anställda inom eller konsumenter av finansiella tjänster, finansiella tjänsteföretag och beslutsfattare. Finansbranschen har ännu inte tagit denna ledande roll trots att frågor som kapitalkostnad, riskreducering, finansiell innovation, jämställdhet och digitalisering är centrala för finansbranschen. Detta sammanfattas i SCSF:s vision:

Finance for Tomorrow

Våra långsiktiga mål:

  • Etablera en världsledande miljö för forskning och samarbete inom hållbar finansiering.
  • Generera ett aktivt utbyte mellan nystartade företag inom hållbar finansiering, den akademiska världen och näringslivet i Göteborgsområdet.
  • Säkerställa ett kontinuerligt flöde av doktorander och postdoktorer.

Finansiering av den cirkulära ekonomin

En cirkulär ekonomi blir alltmer erkänd som en avgörande faktor för att uppnå mål relaterade till klimatförändringar och andra globala utmaningar. Den cirkulära ekonomin är ett system för produktion och konsumtion som syftar till att minimera avfall, maximera resurseffektiviteten och främja hållbar ekonomisk tillväxt.

Finanssektorns roll i den cirkulära ekonomin är avgörande, eftersom den tillhandahåller det kapital och de investeringar som krävs för att stödja utvecklingen och genomförandet av cirkulära affärsmodeller och initiativ. Cirkulära affärsmodeller innebär att produkter och tjänster utformas så att de blir mer hållbara, återanvändbara och återvinningsbara, vilket kan kräva betydande investeringar i forskning, utveckling och nya produktionsprocesser. 

Finansiering kan tillhandahålla det kapital som krävs för att företag ska kunna övergå till cirkulära modeller, till exempel genom att investera i ny återvinningsteknik eller finansiera utvecklingen av hållbara produkter och stimulera cirkulära metoder med hjälp av finansieringsalternativ. Genom finansiering är det också möjligt att främja transparens och ansvarsskyldighet i leveranskedjan genom att investera i stödåtgärder och teknik som uppmuntrar företag att rapportera sin miljöpåverkan och framsteg mot cirkulära mål. 

Trots detta har utmaningarna kring förhållandet mellan cirkularitet, risker, investeringsbeslut och avkastning blivit alltmer uppenbara. Med utgångspunkt i aspekter av det värdebaserade synsättet inom ekonomistyrning vill vi därför utvidga de rationella ekonomiska linjära värdedrivkrafterna till att utveckla och inkludera ett värdebaserat perspektiv på drivkrafterna för cirkulär ekonomi. 

Vi gör detta genom att dela upp det totala värdeskapandet i (oftast resursintensiva) företag och genom att undersöka vilken roll redovisning och finansiering spelar för att öka företagens cirkularitet. Vår forskningsstrategi tillämpas över värdekedjor och inom specifika branscher. 

Viktiga ämnen inkluderar: 

  • Vilka hinder står i vägen för en övergång till en cirkulär ekonomi i praktiken och hur kan de övervinnas? 
  • Vilka (finansiella) mekanismer behövs för att skapa tillräckliga incitament för övergången till en cirkulär ekonomi?
  • Hur finansieras projekt för cirkulär ekonomi och hur är detta relaterat till risker (längs värdekedjan)?

 

Foto: Shutterstock