SUSWEED - Hållbart nyttjande av marina och industriella vatten för att frigöra potentialen hos makroalger som framtidens livsmedel
Kort beskrivning
Odlade makroalger utgör en lovande möjlighet till livsmedel för en växande global befolkning – utan att ytterligare belasta tillgången på rent färskvatten. Ingen gödning krävs, istället har tångodling ett nettoupptag av lösta näringsämnen och motverkar på så vis övergödning. Målet i projekt SUSWEED är att ta tillvara den stora potentialen hos svenskodlad tång som en framtida hållbar livsmedelskälla. Detta nås genom nya odlingstekniker för havssallad (Ulva fenestrata) och dulse (Palmaria palmata) i havet, men också som del i ett system där processvatten från livsmedelsindustrin renas från näringsämnen. Skördad tång kommer att förädlas till näringsrika och säkra råvaror som kan användas i nya, smakliga livsmedelsprodukter.
Aktuellt
(28/8 -24) SUSWEED:s forskare Kristoffer Stedt medverkar i tv-programmet "Forskarna"
I avsnittet "Kan alger bli framtidens mat och samtidigt rädda klimatet" intervjuas bland annat Kristoffer Stedt om algforskning. Dessutom lagar kocken Frida Ronge algpesto.
(10/6 -24) Kungligt stipendium till Kristoffer Stedt
SUSWEED:s forskare Kristoffer Stedt har tilldelats ett stipendium ur Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö för sin forskning om nya metoder för odling av alger. Den 10 juni tog han emot utmärkelsen ur kungens hand.
Läs hela nyheten här: Kungligt stipendium till forskning om alger som proteinkälla.
Deltagare i projektet
Krishan Kent, Marenor Seafood AB
Barbro Kollander, Livsmedelsverket
Martin Kuhlin, Sweden Pelagic
Susanne Lindegarth, Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet
Murat Mirata, Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI), Linköpings universitet
Göran Nylund, Nordic Seafarm
Henrik Pavia, Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet
Ilia Rodushkin, ALS Scandinavia AB, Luleå
Kristoffer Stedt, Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet
Gunilla Toth, Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet
Ingrid Undeland, Institutionen för life sciences, LIFE, Chalmers tekniska högskola