Bild
Gröna alger rör sig i vattenströmmen i ett akvarium.
Havssallat är en grönalg med stor potential att förädlas till näringsrik råvara i nya hållbara livsmedelsprodukter.
Foto: Susanne Liljenström
Länkstig

SUSWEED - Hållbart nyttjande av marina och industriella vatten för att frigöra potentialen hos makroalger som framtidens livsmedel

Forskningsprojekt

Kort beskrivning

Odlade makroalger utgör en lovande möjlighet till livsmedel för en växande global befolkning – utan att ytterligare belasta tillgången på rent färskvatten. Ingen gödning krävs, istället har tångodling ett nettoupptag av lösta näringsämnen och motverkar på så vis övergödning. Målet i projekt SUSWEED är att ta tillvara den stora potentialen hos svenskodlad tång som en framtida hållbar livsmedelskälla. Detta nås genom nya odlingstekniker för havssallad (Ulva fenestrata) och dulse (Palmaria palmata) i havet, men också som del i ett system där processvatten från livsmedelsindustrin renas från näringsämnen. Skördad tång kommer att förädlas till näringsrika och säkra råvaror som kan användas i nya, smakliga livsmedelsprodukter.

Aktuellt

(28/8 -24) SUSWEED:s forskare Kristoffer Stedt medverkar i tv-programmet "Forskarna"

I avsnittet "Kan alger bli framtidens mat och samtidigt rädda klimatet" intervjuas bland annat Kristoffer Stedt om algforskning. Dessutom lagar kocken Frida Ronge algpesto.

Se hela programmet här på SVT Play.

Kristoffer Stedt
Kristoffer Stedt i tv-programmet "Forskarna".

(10/6 -24) Kungligt stipendium till Kristoffer Stedt

SUSWEED:s forskare Kristoffer Stedt har tilldelats ett stipendium ur Stiftelsen Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond för vetenskap, teknik och miljö för sin forskning om nya metoder för odling av alger. Den 10 juni tog han emot utmärkelsen ur kungens hand.

Läs hela nyheten här: Kungligt stipendium till forskning om alger som proteinkälla.

Kristoffer tar emot pris från Kungen
Foto: Jonas Borg

Deltagare i projektet

Krishan Kent, Marenor Seafood AB

Barbro Kollander, Livsmedelsverket

Martin Kuhlin, Sweden Pelagic

Susanne LindegarthInstitutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet

Murat Mirata, Institutionen för ekonomisk och industriell utveckling (IEI), Linköpings universitet

Göran Nylund, Nordic Seafarm

Henrik Pavia, Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet

Ilia Rodushkin, ALS Scandinavia AB, Luleå

Kristoffer Stedt, Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet

Gunilla Toth, Institutionen för marina vetenskaper, Göteborgs universitet

Ingrid Undeland, Institutionen för life sciences, LIFE, Chalmers tekniska högskola