Nytt forskningsprojekt ska öka intresset för att äta alger
Forskarna Henrik Pavia och Gunilla Toth har tidigare utvecklat metoder för att odla makroalger på svenska västkusten. I ett nytt forskningsprojekt om alger som livsmedel får de 20 miljoner från forskningsfinansiären Formas.
– Nu tar vi forskningen ett steg vidare och siktar på att ta fram produkter som svenska folket vill äta, säger Gunilla Toth, forskare vid Institutionen för marina vetenskaper.
Projektnamn
Hållbart nyttjande av marina och industriella vatten för att frigöra potentialen hos makroalger som framtidens livsmedel.
Beviljade medel
20 miljoner SEK för femårsperioden 2024 – 2028. Projektet finansieras av Formas, genom utlysningen "Blå innovation" som syftar till att hitta nya lösningar som ska bidra till ett hållbart nyttjande av våra vattenresurser. Av 40 ansökningar beviljades tio projekt.
Projektgrupp
I projektet ingår förutom Göteborgs universitet även Chalmers, Linköpings universitet och Livsmedelsverket, samt företagen Nordic Seafarm, Sweden Pelagic, Marenor och ALS Scandinavia.
Projektet koordineras av Göteborgs universitet.