Länkstig

Tagrid Bannei Jar-Allah: Större flexibilitet kan förbättra abortvården

Publicerad

Medicinsk abort är den vanligaste metoden i Sverige och genomförs allt oftare tidigt i graviditeten. Tagrid Bannei Jar-Allahs forskning ger ny kunskap om hur abortvården kan utvecklas och ge kvinnor större valfrihet.

Bild
Tagrid Bannei Jar-Allah, överläkare inom obstetrik och gynekologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper.

TAGRID BANNEI JAR-ALLAH
Disputation: 7 mars 2025 (klicka för mer information)
Doktorsavhandling: Unintended pregnancy and early medical abortion
Ämnesområde: Obstetrik och gynekologi
Sahlgrenska akademin, Institutionen för kliniska vetenskaper

Antalet aborter som genomförs före graviditetsvecka sju har ökat. När behandlingen görs så tidigt att graviditeten ännu inte syns på ultraljud uppstår frågor om säkerhet och effektivitet.

– Det finns en farhåga att mycket tidig medicinsk abort kan vara mindre effektiv. Det finns också en risk för utomkvedshavandeskap som komplicerar tidig behandling, säger Tagrid Bannei Jar-Allah, som är överläkare inom obstetrik och gynekologi på Kvinnokliniken vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset och doktorand vid Institutionen för kliniska vetenskaper.

Hon har i sin forskning undersökt patienters upplevelser av abortvården. Tagrid Bannei Jar-Allah har också analyserat behandlingsutfall och undersökt om blodprov som mäter graviditetshormonet hCG kan användas för att öka säkerheten vid mycket tidig medicinsk abort.

Figur från avhandlingen. Studiens upplägg i den randomiserade kontrollerade studien i delarbete II. Illustrationer av Tagrid Jar-Allah med hjälp av BioRender.com.
Bild
Avhandlingens omslagsillustration är inspirerad av ett gammalt vykort från början av 1900-talet med titeln ”Och skurken jagar henne fortfarande”. Illustration av Tekla Svensson.

Tidiga aborter lika säkra

Hur säkert är det att genomföra medicinsk abort innan graviditeten syns på ultraljud?
– Våra resultat visar att det är lika effektivt och säkert som att vänta. Behandlingen kan påbörjas tidigare utan att riskerna ökar. Och våra studier bekräftar att hCG-minskning kan användas som en pålitlig indikator på lyckad behandling.

Patientintervjuerna visar att kvinnor generellt är nöjda med dagens vård men att långa väntetider upplevs som en belastning.

– Många kvinnor uttryckte ett tydligt intresse för mer flexibla vårdalternativ, såsom möjligheten att få ta den första aborttabletten hemma istället för på sjukhus. Det fanns också stort intresse för telemedicinbaserad abortvård. Detta kan också förkorta väntetiderna och förbättra vårdtillgången.

Figur från avhandlingen. Fullständig abort vid mycket tidig medicinsk abort (VEMA) var 97,6 % i den retrospektiva studien och 95,2 % vid tidig start samt 95,3 % vid fördröjd start (standard) i den randomiserade kontrollerade studien (RCT).

Forskning som kan påverka rutiner

Att kombinera forskningen med kliniskt arbete och chefsuppdrag har varit en utmaning, men Tagrid Bannei Jar-Allah har haft ett starkt driv.

– Det mest givande med doktorandprojektet har varit att få göra forskning som känns direkt relevant för vården. Jag hoppas att resultaten kan bidra till att förbättra rutiner och arbetssätt som underlättar för patienterna, säger hon, och fortsätter:

– Det har också varit fantastiskt att delta i internationella kongresser och möta läkare och aktivister från hela världen som delar samma engagemang för kvinnors sexuella och reproduktiva hälsa. Att se hur många kämpar för att lyfta abort som en mänsklig rättighet var både inspirerande och motiverande. En riktig energiboost!

Text: Jakob Lundberg

Figur från avhandlingen. Metod och population i delarbete IV.