TESMI. Spänningarna i socialt arbete på gatunivå för inkludering av migranter. Diskretion, differentiering och deporterbarhet
Kort beskrivning
Detta projekt fokuserar på socialt arbete riktat till migranter i Finland, Norge och Sverige. Projektet ska undersöka hur migranter förstår och upplever socialt arbete i relation till de omvandlingar som skett av de nordiska migrations- och välfärdsregimerna.
Socialarbetarens roll i integrationsregimer
Socialarbetare befinner sig ofta i frontlinjen för att upprätthålla integrationsregimer men det ger också socialt stöd utifrån sitt mandat att främja social förändring. En position som kan skapa spänningar mellan integrationsregimerna och vad som anses vara kärndefinitionen av socialt arbete.
Huvudsyftet med detta projekt är därför att ge relevant kunskap om det sociala arbete som äger rum inom samtida integrationsregimer.
Vi vill utforska hur socialt arbete inom samtida integrationsregimer genomförs, upplevs och förstås bland socialarbetare och migranter baserat på de senaste politiska och demografiska förändringarna i de nordiska länderna.
Empiriskt sett är detta projekt unikt i hur det både inkluderar migranters och ett brett spektrum av socialarbetares perspektiv inom tre nordiska länder.
TESMI: Konceptualisering och begrepp
Projektet heter "The Tensions of Street-level Social Work for Migrant Inclusion — Discretion, Differentiation and Deportability", och förkortas till TESMI.
TESMI konceptualiserar samspelet mellan den politiska-institutionella ramen och det sociala arbetet genom begreppen diskretion, deportabilitet och differentiering.
TESMI kommer att bryta ny mark genom att fokusera på välfärdsstaten på gatubyråkratnivå och det sociala arbetets speciella roll och etos i omvandlingen av integrationsregimer i Norden. I förhållande till den senaste tidens politiska och demografiska förändringar i de nordiska länderna är mycket lite känt om hur sådana förändringar omsätts i socialt arbete och hur detta sociala arbete upplevs av migranterna själva.
Metod
Projektet använder sig av ett kvalitativt tillvägagångssätt bestående av semistrukturerade intervjuer och etnografiskt inspirerat fältarbete som främst bygger på observationer och informella samtal med socialarbetare och migranter.
Nordiska länder och migrationsmönster
De nordiska länderna som deltar i detta projekt möter både liknande och olika spänningar relaterade till migrationsmönster och hur socialt arbete organiseras och omorganiseras i förhållande till välfärdsstaterna.
Slutsatser och resultat
Projektet ska dra slutsatser om:
- effekterna av integrationsåtgärder
- aktuella politiska och sociala trender
Maktkritiska och globala studier i socialt arbete
Projektet tillhör forskningsplattformen Maktkritiska och globala studier i socialt arbete (MAGS) vid Institutionen för socialt arbete. MAGS har ett fokus på ojämlikhetsskapande strukturer och processer globalt och lokalt utifrån en maktkritisk och radikal tradition inom socialt arbete.
Deltagare i projektet
Sverige
Göteborgs universitet:
- Lena Sawyer (ansvarig forskare Sverige), docent i socialt arbete
lena.sawyer@socwork.gu.se - Tobias Jansson, lektor i socialt arbete
tobias.jansson@socwork.gu.se,
Karlstads universitet:
Norge
OsloMet:
- Ariana Guilherme Fernandes (ansvarig forskare Norge), docent i socialt arbete
ariana.fernandes@oslomet.no - Marianne Rugkåsa, professor i socialt arbete
marianne.rugkasa@oslomet.no - Signe Ylvisaker, professor i socialt arbete
signe.ylvisaker@oslomet.no
Finland
Åbo Akademi:
- Camilla Nordberg (aAnsvarig forskare Finland), Äldre universitetslektor i socialpolitik
camilla.nordberg@abo.fi
Helsingfors universitet:
Forskare vid Institutionen för socialt arbete studerar sociala problem, deras orsaker och konsekvenser för individ, grupp och samhälle.
Om forskningsverksamheten vid Institutionen för socialt arbete
Forskningsprojekt hos oss bedrivs inom forskningsplattformar och i forskningsnätverk. I plattformarna och nätverken medverkar både enskilda forskare och forskargrupper.