Bild
Marie Haeger-Eugensson, Erik Kjellström och Johan Kling
Foto: Dick Gillberg, SMHI/Niclas Kindahl, Fotofabriken/Natalie Greppi
Länkstig

Tre röster om temaområdet En hälsosam, levande planet.

Publicerad

Tre experter ger sina perspektiv på ett aktuellt ämne:
Vilken användning har du av forskningen i de här fälten?

Marie Haeger-Eugensson

Forsknings- och utvecklingschef på teknik och miljökonsultbyrån COWI.

”På COWI arbetar vi ofta med flera frågor samtidigt, till exempel klimatanpassning för värme och översvämningar, föroreningsspridning i vatten, mark och luft samt att bibehålla, eller helst förbättra biodiversiteten. Dessa typer av utredningar görs både i stadsutvecklingsprojekt och i infrastrukturprojekt där det i många fall efterfrågas förslag på relevanta åtgärder. Vi identifierar också behov av forsknings och utvecklingsarbete, därför har COWI sedan många år både drivit, och medverkat i, flera forskningssamarbeten med akademin och myndigheter. Vi behöver en bred, gärna tvärvetenskaplig kompetens för att tolka resultat av mätningar och modellering korrekt, kunna föreslå relevanta och verksamma åtgärder eller identifiera när ny forskning krävs. Därför är Göteborgs universitets forskning i dessa fält mycket viktig.”

Erik Kjellström

Professor i klimatologi, SMHI. Arbetar som forskare vid Rossby Centre vilket är SMHI:s klimatforskningsenhet.

”Vår verksamhet som i hög grad baseras på observationer och olika typer av beräkningsmodeller, har mycket stor användning av forskning inom de här fälten. Alla tre ligger nära våra ämnesområden klimatologi, meteorologi, hydrologi och oceanografi. Klimatområdet är kanske mest uppenbart där vi dels arbetar med att förstå vad som driver klimatsystemet och dess variation, dels tar fram och arbetar med klimatscenarier för framtiden. Klimatsystemet är komplext och det krävs ett omfattande forskningssamarbete för att kunna täcka in alla viktiga bitar. Klimatförändringen är i sin tur en viktig påverkande kraft på den biologiska mångfalden. För kemiska föroreningar så har vi ett omfattande arbete både med vår luftmiljö och miljön i hav och vatten.”

Johan Kling

Chef för Avdelningen för vattenresursförvaltning på Havs- och vattenmyndigheten

”Miljögifter i vattenmiljön är ett miljöproblem som vi fortfarande inte har tillräcklig kunskap om. Tidigare användning av vissa kemiska ämnen är trots förbud fortfarande ett stort hot mot våra vattenmiljöer. Vissa kemiska ämnen som inte skulle kunna spridas och ackumuleras i ekosystemen förekommer trots det i naturen. Nya ämnen, till exempel PFAS, tillkommer i snabb takt och skapar en ackumulerad påverkan. Förvaltningen av våra vattenmiljöer och biologisk mångfald behöver mer kunskap hur miljögifter sprids och vilka åtgärder vi kan sätta in. Ett växande hot och osäkerhet i förvaltningen är hur klimatförändringar kommer att påverka både ekosystemen och dess känslighet för miljögifter. Vi behöver forskning som integrerar förändringar i ekosystem med förändrad spridning av miljögifter.”

 

Text: Olof LönnehedFoto: Dick Gillberg, SMHI/Niclas Kindahl, Fotofabriken/Natalie Greppi