Assar Gabrielssons pris delas ut för utmärkta avhandlingar i cancerforskning inom Västra Götalands län. Två pristagare utses, en inom basvetenskaplig forskning och en inom klinisk cancerforskning.
– Årets pristagare har bidragit till viktig kunskap om cancersjukdomar. Aron Onerup visade på att fysisk aktivitet före operation av tjock- och ändtarmscancer gjorde att patienterna återhämtade sig bättre efteråt. Malin Lindén studerade hur vissa proteiner påverkar uppkomsten av en sorts sarkom, och denna kunskap kan i framtiden leda till ny behandling av dessa sjukdomar, kommenterar professor Eva Forssell-Aronsson, som är verkställande ledamot i Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond.
Avancerade basvetenskapliga studier
Priset för klinisk forskning går till för avancerade basvetenskapliga studier av humana sarkom utgående från kroppens stödjevävnader, och specifikt de som orsakas av den mycket potenta FET-familjen av tumörspecifika proteiner. Studierna ger ny förståelse för hur dessa typer av sarkom uppstår. Resultaten kan på sikt leda till utveckling av ny målriktad behandling för patienter med dessa typer av sarkom.
Malin Lindén studerade bioteknik på Chalmers och tog examen 2012.
Kliniskt relevanta och väl genomförda studier
Priset för klinisk forskning går till för kliniskt relevanta och väl genomförda studier av effekter av så kallad prehabilitering inför kirurgi av tjock- och ändtarmscancer. Forskningen visade på att fysisk aktivitet före operation gynnade återhämtningen efter botande cancerkirurgi för tjock- och ändtarmscancer. Resultaten kan leda till bättre förståelse av hur en prehabilitering kan genomföras på bästa sätt och kan tillämpas även för andra cancerformer.
Aron Onerup är barnläkare och ST-läkare i barnonkologi vid Barncancercentrum på vid Drottning Silvias Barnsjukhus på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han läste läkarutbildningen vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.
Text: Elin Lindström och Stiftelsen Assar Gabrielssons Fond