
Tvärvetenskaplig forskningsmiljö om muntlig bevisning
Kort beskrivning
Multidisciplinary Program on Oral Testimony (MPORT) är ett internationellt och tvärvetenskapligt samarbete mellan juridik, kriminologi och psykologi. Syftet med forskningsmiljön är att undersöka möjliga lösningar på viktiga utmaningar med muntlig bevisning i rättsliga sammanhang.
Allmänt om forskningsmiljön
MPORT består att tre olika forskningsspår som berör följande rättsliga utmaningar:
Motvilliga vittnen
Minnesproblematik vid avlägsna och upprepade brottshändelser
Kulturella och språkliga utmaningar
Forskningsresultaten från MPORT kommer att resultera i vetenskapligt baserade praktiska rekommendationer och verktyg för att hjälpa brottsbekämpande myndigheter att utreda och åtala allvarliga brott.
Expertgrupp av praktiker knuten till forskningsmiljön
Det finns en expertgrupp bestående av praktiker knuten till forskningsmiljön. Gruppen består av nio experter från olika domäner av rättssystemet: domare, poliser, advokater, och åklagare. Deras expertis guidar forskarna i MPORT före, under och efter att att forskningen genomförts. Gruppen har arbetat med en mängd olika typer av brott av specifikt intresse för MPORT, såsom hedersrelaterad brottslighet, gängkriminalitet och sexualbrott.
Läs en intervju med Pär Anders Granhag om satsningen på muntlig bevisning
Till forskargruppen i rättspsykologi (CLIP) till vilken forskningsmiljön är knuten
Motvilliga vittnen
Tidiga förhör
Detta forskningsspår undersöker möjliga konsekvenser av att muntliga utsagor dokumenteras tidigt för att senare presenteras som bevis vid en domstolsförhandling. Det finns flera uppenbara fördelar med tidig bevisdokumentering, såsom möjligheten att åberopa vittnen som vore ovilliga att medverka vid en huvudförhandling, samt minskad risk för den minnespåverkan som kan ske under en längre tidsrymd. Samtidigt medför tidiga förhör, liksom anonyma vittnen, nya juridiska utmaningar. Dessutom är de psykologiska konsekvenserna av tidiga utsagor dåligt utredda i forskningen. I vår forskning kommer vi bland annat att undersöka hur en utsagas faktiska tillförlitlighet påverkas av den tid som gått sedan bevittnandet av en händelse. Tidigare forskning har undersökt detta inom en begränsad tidsrymd (upp till några veckor), medan vår forskning kommer att undersöka ett betydligt längre, och mer realistiskt, tidsspann (från några dagar upp till 1,5 år). En annan viktig aspekt att utreda är hur tidigt (vs. sent) dokumenterade utsagor upplevs och bedöms. Vi har nyligen påbörjat studier som undersöker hur den upplevda tillförlitligheten hos en utsaga påverkas av tiden som förlöpt mellan händelsen och utsagan.
Doktorand Naiara Ferreira skriver sin avhandling inom forskningsspåret kring tidigare förhör.
Anonyma vittnen
Att låta vittnen avge bevisning anonymt är ett kontroversiellt grepp som det finns synpunkter på från många olika håll. Om man lite på distans tänker på ’anonyma vittnen’ så är det lätt att lyfta fram en vinst; vittnen som inte vågat träda fram om deras identitet varit känd kan bidra med viktig bevisning. Men om man funderar vidare så ser man att ’anonyma vittnen’ också kan skapa problem, till exempel vad gäller vittnesmålets tillförlitlighet och vad gäller den tilltalades möjligheter att försvara sig. Det finns många åsikter om anonyma vittnen, men väldigt lite forskning. Inom ramen för vårt projekt kommer vi bland annat att titta på hur utfallet kring användandet av anonyma vittnen ser ut i andra länder (t ex England och Nederländerna) och försöka besvara frågor som: hur många fler skulle vittna om de haft möjlighet att vittna anonymt samt i vilken mån (om alls) påverkas en utsagas tillförlitlighet av att vittna anonymt jämfört med att vittna under traditionella omständigheter?
Minnesproblematik vid avlägsna och upprepade brottshändelser
Det centrala målet inom detta spår är att utveckla effektiva metoder för att samla in information från vittnen som har upplevt händelser upprepade gånger och/eller långt tillbaka i tiden. Vi kommer att genomföra arkivforskning av utredningar och åtal. Dels för att uppskatta faktiska tidsramar från det att personer bevittnar eller upplever en brottslig händelse till att bevis presenteras i rätten, dels för att bättre förstå hur domstolar resonerar om avlägsna minnen och minnen av upprepade händelser. Vi kommer också att utveckla och utvärdera vetenskapligt underbyggda metoder för att intervjua vittnen. Vi kommer att testa dessa tekniker med hjälp av laboratorieexperiment.
Försämrat minne är ett betydande hinder för att åtala brott som kännetecknas av försenad rapportering och upprepad viktimisering (t.ex. upprepade fysiska, psykologiska eller sexuella övergrepp). Vi kommer att empiriskt undersöka (i) en självadministrerad intervju som gör det möjligt för vittnen att anmäla utan dröjsmål och (ii) tekniker för att hjälpa målsägande att beskriva särskilda fall av upprepade övergrepp.
Doktorand Lisa Lindgren skriver sin avhandling inom detta forskningsspår.
Kulturella och språkliga utmaningar
Kultur- och språkskillnader kan försvåra utredningar i fall där den misstänkte, målsäganden och/eller vittnen kommer från främmande kulturer (t.ex. vid hedersförtryck, trafficking och extremistiska brott). Vi kommer att empiriskt undersöka (i) en serie verktyg för att kunna genomföra intervjuer som tar hänsyn till kultur (ii) användningen av tolk.
Fokus ligger på att få en mer fullständig förståelse för utmaningarna med att samla in bevis från vittnen från olika kulturer och utveckla en verktygslåda för intervjuer som tar hänsyn till kultur. För att öka vår förståelse för utmaningarna med att samla in bevis från olika kulturer kommer vi att leda fokusgrupper och genomföra intervjuer med jurister som har erfarenhet av att arbeta tvärkulturellt. Vi kommer också att leda fokusgrupper och genomföra intervjuer med medlemmar av minoritetsgrupper i mångkulturella sammanhang (dvs. kulturella grupper som kanske inte är så välrepresenterade bland juridiska aktörer, såsom polis och åklagare), för att få en bättre förståelse för hur medlemmar av dessa grupper upplever tvärkulturell kontakt med rättssystemet. Vi kommer därefter utveckla verktyg för att utveckla intervjuer som tar hänsyn till kultur och (t.ex. hur man effektivt arbetar med tolkar, hur man tar hänsyn till kulturella skillnader).
Medlemmar
Psykologi:
- Pär Anders Granhag
Professor
Göteborgs universitet - Karl Ask
Professor
Göteborgs universitet - Sara Landström
Professor
Göteborgs universitet - Timothy Luke
Docent
Göteborgs universitet - Mikaela Magnusson
Lektor
Göteborgs universitet - Emelie Ernberg
Lektor
Göteborgs universitet - Naiara Ferreira Vieira Castello
Doktorand
Göteborgs universitet - Lisa Lindgren
Doktorand
Göteborgs universitet - Minna Määttä
Biträdande forskare
Göteborgs universitet - Lorraine Hope
Professor
University of Portsmouth (the UK) - David Neequaye
Lektor
Lancaster University (the UK) - Erik Mac Giolla
Lektor
Atlantic Technical University (Irland)
Juridik:
- Görel Granström
Professor
Umeå universitet - Anna Kaldal
Lektor
Göteborgs universitet
Kriminologi:
- Jan de Keijser
Professor
Leiden University (the Netherlands)