Länkstig

Utveckling av ett bedömningsinstrument att använda med våldsutövande föräldrar - ett utvecklingsprojekt i socialtjänstens barnavårdsutredningar

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projektets storlek
300 000
Projekttid
2019 - 2024
Projektägare
Psykologiska institutionen

Kort beskrivning

Syftet med projektet var att undersöka användbarhet och genomförbarhet av en semistrukturerad intervju avsedd att användas i socialtjänstens myndighetsutövning med en förälder som är utpekad som våldsutövande. Användbarhet avser om frågorna i intervjun genererar relevanta svar som är tolkningsbara utifrån mentaliseringsteori/reflekterande förmåga (RF) som ett mått på föräldraförmåga. Genomförbarhet avser om intervjusvaren genererar relevant information till barnavårdsutredningen. Deltagande verksamheter var stödverksamheter (Utväg/ATV) och socialtjänstens barnverksamheter. Handläggare från socialtjänsten intervjuades om intervjufrågornas användbarhet och genomförbarhet. Kodning av mentalisering har gjorts enligt kodningssystemet RF.

Syfte

Vi ville undersöka genomförbarheten av intervjun inom socialtjänstens myndighetsutövning med en förälder som är utpekad som våldsutövande. Dels om papporna var beredda att svara på frågorna från intervjuguiden och om handläggare bedömde att de fick relevant information till utredningen. Användbarhet avsåg om frågorna i intervjun genererade relevanta svar som var tolkningsbara utifrån mentaliseringsteori/reflekterande förmåga (RF) som ett mått på föräldraförmåga. Vi undersökte om mentalisering kunde kodas utifrån fyra olika aspekter: (i) den intervjuades barn, (ii) pappan själv, (iii) den andra föräldern, (iv) det uppgivna våldet.

Urval och genomförande

Deltagande verksamheter var stödverksamheter för våldsutövande föräldrar (Utväg/Alternativ Till Våld) och myndighetsenheter inom socialtjänsten. Verksamheterna introducerades till projektet under vårterminen 2019. 18 intervjuer spelades in. Godkännande från Etikprövningsmyndigheten erhölls 2019-08-20 (Dnr 2019-03143).

Socialtjänstens handläggare har intervjuats avseende i vilken grad de bedömer att den strukturerade intervjun är genomförbar i praktiken och om svaren är användbara för utredningen.

Intervjustranskripten har kodats enligt RF-kodningssystemet av certifierade kodare.

Resultat

Handläggarna ansåg att de fick användbar information till sin utredning och att samarbetet kring intervjufrågorna fungerade tillräckligt bra. Intervjuer med handläggare inom socialtjänstens myndighetsutövning rörande genomförbarhet och användbarhet visade att handläggarna generellt var positiva till metoden. De menade att det strukturerade intervjuformatet och frågornas innehåll underlättade samtalsklimatet och gav meningsfull information om pappans föräldraförmåga.

Bedömningen av de fyra aspekterna av RF var möjlig. Det fanns en variation i benägenhet till mentalisering hos intervjupersonerna som är en indikation på att intervjun fungerar. De psykometriska egenskaperna i de differentierade RF-aspekterna och svaren var tolkningsbara enligt RF kodningssystemet, vilket visar att intervjun har potential för att användas i barnavårdsutredningar. Intervjusvaren ger en bild av intervjupersonens benägenhet att mentalisera kring sig själv, sitt barn, barnets andra förälder och våldet. Intervjuare kan dock påverka svarens reliabilitet och validitet negativt genom att vara ”för hjälpsamma” för att få fram svar från informanten.

Rapporten "Användbarhet och genomförbarhet av en strukturerad risk- och skyddsintervju med våldsutövande pappor"

Forskare

Ole Hultmann, Göteborgs universitet
Anders  Broberg, Göteborgs universitet
Clara Möller, Linköpings universitet
Martina Andersson Søe, Lunds universitet