Länkstig

Välbefinnande hos äldre som bor på särskilt boende

Forskningsprojekt
Pågående forskning
Projektets storlek
976 000
Projekttid
2025 - 2026
Projektägare
Anna Dunér

Finansiär
Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd

Kort beskrivning

Projektet ”Interventioner för att främja psykisk hälsa och välbefinnande hos äldre personer som bor på särskilt boende - en scoping review” ska göra en litteraturöversikt om interventioner/arbetsmetoder för att främja psykisk hälsa och välbefinnande hos äldre personer som bor på särskilt boende.

Interventioner för att främja psykisk hälsa och välbefinnande hos äldre personer som bor på särskilt boende 

- en scoping review

Projektet handlar precis som titeln anger om att göra en litteraturöversikt kring interventioner och arbetsmetoder för att främja psykisk hälsa och välbefinnande hos äldre personer som bor på särskilt boende.

Sämre hälsa för äldre på särskilt boende

Projektet är viktigt då den psykiska ohälsan bland äldre är omfattande. Dessutom har äldre personer som bor på särskilt boende sämre psykisk hälsa än äldre personer som bor i ordinärt boende men omfattas sällan av folkhälsoarbete inriktat mot att främja äldres psykiska hälsa. 

Det är därför viktigt med kunskap om vilka arbetsmetoder som kan vara framgångsrika i en äldreboendekontext.

Om forskningen

Litteraturöversikten ligger till  grund för en mer omfattande ansökan till ett projekt där forskare tillsammans med personal och äldre personer som bor på särskilt boende ska utveckla och testa arbetsmetoder/ interventioner för att främja de boendes psykiska hälsa och välmående.

Normalitet, omsorg, rättigheter och makt

Projektet tillhör plattformen Normalitet, omsorg, rättigheter och makt (NORM) som forskar om funktionshinder och äldre inom socialt arbete.

Till forskningen i NORM

Forskningsbidrag från Forte

– Bidraget gör det möjligt att göra en litteraturöversikt och lägger därmed grunden för planering av ett mer omfattande projekt där vi, tillsammans med personal och äldre personer som bor på särskilt boende, kan utveckla och testa arbetsmetoder för att främja boendes psykiska hälsa och välmående, säger projektledaren och professorn Anna Dunér.

Forte, Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd, bidrar med närmare en miljon från utlysningen om tillämpade välfärdsforskning till projektet.

976 000 kr från Fore för forskning om äldre. Grattis Anna Dunér som syns på bilden, från Göteborgs univeristet.
Foto: Gunnar Jönsson, illustration Louise Älgne

Mer forskning om socialt arbete

Forskare vid Institutionen för socialt arbete studerar sociala problem, deras orsaker och konsekvenser för individ, grupp och samhälle. 

Om forskningsverksamheten vid Institutionen för socialt arbete 

Forskningsprojekt hos oss bedrivs inom forskningsplattformar och i forskningsnätverk. I plattformarna och nätverken medverkar både enskilda forskare och forskargrupper.